Mariborski medobčinski stanovanjski sklad se je pridružili ostalim mestnim organizacijam pri pomoči ukrajinskim beguncem. Kot so danes pojasnili za STA, v okviru svojih zmožnosti oziroma razpoložljivih stanovanjskih enot aktivno rešujejo namestitev beguncev. Doslej so oddali sedem začasnih bivalnih enot, v katere je nameščenih 28 ljudi.

Najemne pogodbe sklenjene za leto dni

Na mariborskem stanovanjskem skladu še pojasnjujejo, da gre v večini primerov za mamice z otroki, ki so bile prisiljene zapustiti svoje može in družine, da bi rešile svoja življenja in življenja svojih otrok.

Najemne pogodbe so sklenili za leto dni, te pa bodo, odvisno od razmer, lahko tudi podaljšali. Vse začasne bivalne enote so sicer opremljene z mini kuhinjo, pralnim strojem, posteljami, omaro in mizo s stoli.

Stanovanjski sklad sicer razpolaga še s petimi praznimi stanovanji na različnih lokacijah, v katere bodo lahko namestili okoli 25 ukrajinskih beguncev. 

Z omenjenimi 12 bivalnimi enotami so se prijavili na javni poziv za zagotavljanje nastanitvenih objektov za pomoč ob reševanju krize v Ukrajini, ki ga je nedavno objavil vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, vendar odgovora za zdaj še niso prejeli.

Pri zagotavljanju osnovnih pripomočkov za osebno higieno in hrano mariborski stanovanjski sklad sodeluje tudi z Rdečim križem Slovenije.

Nekateri občani so se že pritožili

Ker so se nekateri občani na sklad že obrnili s pritožbami na račun pomoči beguncem, so javnost pozvali, da njihovo odločitev spoštuje in jo poskuša razumeti. “Ne kličite naših strokovnih služb in jih ne obremenjujte z vašim morebitnim nestrinjanjem,” so sporočili iz sklada, kjer so prepričani, da so življenja, varnost in svoboda vrednote, ki nimajo cene in jih je treba tako braniti kot zagotavljati vsem ljudem tega sveta.

Tudi v Celje je v zadnjih dneh prispelo okoli 15 ukrajinskih beguncev, za katere so dobro poskrbeli. Trenutno so v zasebnih nastanitvah. Kot pravijo na celjski občini, glede na razmere pričakujejo, da bo pri njih začasno zatočišče poiskalo še več ljudi.

STA