Melje s svojo podobo že leta zbuja pozive meščanov k ureditvi območja. Njegovi propadajoči industrijski objekti namreč kazijo podobo sprehoda ob Dravi ter Melje v mislih domačinov, pa tudi naključnih obiskovalcev, sidrajo kot del mesta, na katerega smo najmanj ponosni.

Po krivici … Melje je s svojo industrijsko zgodovino v zgodi mariborskega razvoja odigralo pomembno vlogo, kar poudarjajo tudi na Mestni občini Maribor, kjer že nekaj časa načrtujejo celostno revitalizacijo območja. Objekt, ki bo pri tem v ospredju, je nekdanja lokacija Mariborske tekstilne tovarne.

Ne več industrijsko, ampak urbano območje

»Gre za izjemno pomembno območje nekdanje industrije, obenem tudi enega izmed temeljev razvoja Maribora,« pojasnjujejo na MO Maribor ter dodajajo, da so veseli, da so bili območje sposobni kupiti. In kaj sledi? »Zdaj tukaj razvijamo ideje,« povedo.

[[image_1_article_65734]]

»Želimo si, da se območje dolgoročno prestrukturira, da ni več zgolj industrijsko, ampak urbano,« opišejo svojo vizijo, pri čemer kot pomemben dejavnik pri tem prepoznavajo reko Dravo – navsezadnje dravska promenada sega tudi na območje Melja.

»Cono si torej želimo urbanizirati, ji podati vsebine, ki bi tudi Melju dale izjemno dodatno vrednost: od bivalnih območij, do kulture, pa alternativne kulture, coworking prostorov. Za to pa so nujno potrebni tudi podporni programi, kot so na primer vrtci,« opišejo trenutne ideje.

Tako imajo na MOM tudi nekaj konkretnih idej. Kot razložijo, bi radi letos izpeljali arhitekturno urbanistično delavnico, ki bi sledila lanskemu seminarju, v okviru katerega so v sodelovanju z Univerzo v Mariboru raziskali potenciale območja MTT. Ter ugotovili, da teh nikakor ni malo.

[[image_2_article_65734]]

MTT kot Cukrarna in Rog

Pri snovanju vsebinskih konceptov, ki jih bodo na MO Maribor umestili v novo zgodbo MTT, se na občini tako ozirajo v prestolnico. »Če se ozremo po svetu je moč opaziti, da so bivše cone industrije izjemno zaželeni ambient kulturnih produkcij,« povedo in dodajo: »Za to ne rabimo iti daleč - to je moč opaziti že v Ljubljani s Cukrarno in Rogom. Po svetu je tega še neprimerljivo več.«

[[image_3_article_65734]]

Toda še pred vsebino bo potrebno poskrbeti za nekaj birokracije. Pojasnijo, da so v OPN, ki ga pripravljajo, že določili spremembo namenske rabe. »Torej v OPN-ju namensko rabo spreminjamo v centralne dejavnosti,« povedo in zaključijo: »To pomeni, da se industrija tu še zmeraj dovoljuje - tako območju ne odvzamemo nič - obenem pa dovolimo možnost tudi česa drugega.«