Trienale Ekologija in umetnost (EKO), kakor je bil imenovan takrat, je v Mariboru kot vsejugoslovanska prireditev prvič potekal že leta 1980. Umetnostna galerija Maribor je letošnji deveti trienale zasnovala kot združitev sodobnih umetniških praks, žanra grozljivke in ljudskega izročila, ki jo je umestila v zapuščen sanatorij.

Prvi mariborski sanatorij

Od odprtja prvega namensko zgrajenega mariborskega sanatorija primarija dr. Mirka Černiča letos mineva 94 let. Omenjeni zdravnik si je stavbo, predvsem v kontekstu njene namembnosti, zamislil sam, ob pomoči mariborske občine pa je tudi financiral njeno izgradnjo. Mnogi se te modernistične vile v centru Maribora, ki je sedaj že več kot deset let prazna, spominjajo kot nekdanje poliklinike in pljučnega dispanzerja Zdravstvenega doma Maribor.

[[image_1_article_67719]]

Arhitekturo, ki je od leta 2009 v lasti Univerze v Mariboru, so v Umetnostni galeriji Maribor prepoznali kot dolgo nedotaknjen prostor številnih potencialov. Tako je že maja letos postal kulturno prizorišče in domovanje mnogoplastne umetnosti, ki je prešla meje tradicionalnih galerijskih in muzejskih prostorov.

Deveti trienale posvečen raziskovanju žanra grozljivke

Naslov letošnjega trienala, ki ga organizira Umetnostna galerija Maribor, je Oči v skali, na njem pa se predstavlja 36 slovenskih in tujih umetnikov. Umetniški vodja projekta je kustos Jure Kirbiš z umetniškima svetovalcema Dominiko Trapp (Madžarska) in Markusom Waitschacherjem (Avstrija).

[[image_2_article_67719]]

Preoblikovanje namembnosti arhitekturnega prostora je vprašanje, ki si ga zastavlja tudi letošnji trienale. Če je osmi trienale oživel nekdanjo Mariborsko tekstilno tovarno (MTT), je njegov naslednik umetnost naselil v stavbo docela drugačne namembnosti. Letošnji trienale umetnost, ki posega na področje širše okoljske in ekološke problematike, sopostavlja z žanrom grozljivke. Sanatorij tako preveva srhljivo, celo grozljivo, vzdušje, ki ga umetniki zasledujejo v različnih oblikah umetnosti, od instalacij do video vsebin.

V Umetnostni galeriji Maribor so zapisali: »Novo prizorišče trienala EKO – stari sanatorij dr. Mirka Černiča v središču Maribora – smo napolnili z umetniškimi projekti, ki skozi šok, nelagodje, grožnjo, občutek brezizhodnosti, pa tudi kritično obravnavo ponujajo priložnost za katarzo v soočenju z okoljsko krizo.«

Umetnost kot opomnik za premislek o našem odnosu do okolja

Ekološka umetnost je umetniška praksa, ki umetnost povezuje z vprašanji o okoljskih spremembah, mestu človeka v naravi in ekološki ozaveščenosti. Zaradi razsežnosti globalne okoljske krize je v zadnjih desetletjih postala vse opaznejša umetnostna smer.

[[image_3_article_67719]]

Raznovrstni umetniški projekti, razstavljeni v vili strahov, kakor so v Umetnostni galeriji Maribor poimenovali svoje razstavišče, gledalca nagovarjajo, da se sooči s svojimi strahovi, ga zbujajo iz otopelosti in spodbujajo celosten razmislek o človekovem poseganju v naravo. »Če si Zemljo zamišljamo kot naš dom, potem je to hiša, v kateri straši. Ekstremni vremenski pojavi, množična izumrtja, požari in poplave, potresi: zdi se, kakor da se planet maščuje svojim prebivalcem. Ker se iz te hiše ne da izseliti, eksorcizem pa ne pride v poštev, se moramo s temi nemirnimi duhovi naučiti živeti. Vstopamo v to vilo strahov, na ta planet groze, da bi bolje razumeli in se pogodili z duhovi, ki jih je prebudila naša prisotnost na Zemlji. Vstopite z nami. Če si upate,« se glasi povabilo organizatorjev.

Sanatorij bo za obiskovalce odprt od srede do nedelje med 12. in 19. uro vse do 28. julija.