Upepeljevanje je v sodobni družbi pogost način shranjevanja posmrtnih ostankov. Upravljalec upepeljevalnice sprejme pravilnik o ravnanju v upepeljevalnici, ki zajema shranjevanje umrlih v hladilnih komorah in postopek upepeljevanja. Ta pravilnik mora potrditi mestni svet mestne občine.

Prvi možen termin 36 ur po smrti

Postopek upepeljevanja se običajno izvaja v dopoldanskem času med delovnimi dnevi. "Upepeljevalnica Maribor deluje od leta 1998. Začeli smo z dvema upepeljevalnima pečema, zdaj imamo štiri. Prijavili smo se na javni razpis za še eno peč, saj imata prvi dve manjšo kapaciteto. Novi dve pa delata 24 ur," za naš medij Maribor24.si pove Rado Škofič, vodja Upepeljevalnice Maribor. Na letni ravni se v Upepeljevalnici Maribor izvede okrog 5.000 upepeljitev.

Veš o upepeljevanju in hrambi pokojnikov si lahko preberete na spletni strani Pogrebnega podjetja Maribor ali na tej povezavi.

Postopek upepeljitve se prične s klicem: "Najprej more naročnik poklicati in povedati čas in lokacijo smrti pokojnika. Od časa smrti mi preračunamo 36 zakonsko določenih ur, po katerih damo prvi možen termin za upepeljitev. Vsakega pokojnika mora pregledati tudi zdravnik iz UKC Maribor, ki je sodni izvedenec. Po pregledu se v krsto vstavi negorljiva šamotna številka, ki je praktično osebna izkaznica vsakega pokojnika. Napravi se delovni nalog s podakti pokojnika, skupaj z osebnim dokumentom.

[[image_2_article_67556]]

Po prejetih dokumentih pripravijo pokrovček osnovne žare, ki je kasneje vstavljena v dekorativno po izbiri naročnika. Ti podatki so seveda označeni tudi na krsti za upepelitev. Po pregledu pred upepeljitvijo voznik pripelje pokojnika v upepeljevalnico. "Vsak pokojnik se stehta zaradi tega, ker imajo peči limit 240 kilogramov bruto teže pokojnika. Se pravi tisti, ki so težji, gredo v prvo kremacijo, ko peči še niso tako razgrete, saj bi lahko drugače prišlo do kakšnih nepredvidenih situacij," pojasni Škofič.

Trajanje ni odvisno od teže, ampak od vzroka smrti

Negorljiva številka se postavi na pokrov krste s poročilom o vzroku smrti in osebno izkaznico. Škofič pojasni: "Zdravnik zjutraj pogleda, če se številka ujema s pokojnikom in če se diagnoze na poročilu ujemajo s tem, kar on vidi. Po odobritvi zdravnika se krsta zapečati in čaka na sam postopek upepeljitve." Te trajajo okvirno od ene do dve uri, kar je odvisno od samega pokojnika. Medtem trajanje upepeljitve ni odvisno od teže, ampak od vzroka smrti.

[[image_1_article_67556]]

"Trajanje ni odvisno toliko od teže, kot je praktično od bolezni. Se pravi tisti pokojniki, ki imajo raka, po navadi potrebujejo dlje," pojasni in omeni tudi, da se med samo upepeljitvijo lahko čas odvzema ali dodaja, čemu sta namenjena majhno okno na sami peči in kontrolni računalnik. Ko je upepeljitev končana, se s posebnimi grabljami pomete pepel v posodo pod pečjo, kjer ostane tudi med naslednjo upepeljitvijo, in to zato, da se z dovajanjem hladnega zraka dovolj ohladi. 

[[image_3_article_67556]]

"Delovna temperatura v sami peči je nekje od 800 do 1000 stopinj. Se pravi mi pometemo ven okoli 800 stopinj vroč pepel, ki se mora potem ohladiti, da ga lahko obdelujemo," pravi Škofič. Ohlajen pepel dajo v stroj za obdelavo pepela, kjer se ta zmelje. Pred tem se iz pepela poišče šamotna številka in pripravi pokrovček žare. Hkrati se tudi negorljivi predmeti, kot so različne proteze, odstranijo iz pepela. Te gredo v odpad. Pepel se nato zmelje, saj pri upepeljitvi kosti večinoma ne zgorijo. Zmlet pepel nato dajo v žaro, kamor gre tudi šamotna številka. Žara se zapre.

"Trenutno se upepeljuje na UNP, imamo pa možnost tudi na zemeljski plin. To se pravi, da nekje v treh do štirih urah lahko zamenjamo sam energent. Do tega smo pristopili v času energetske krize, da smo lahko primerjali cene," razloži Škofič. Tudi kose železa, ki ostajajo v pepelu, na primer od krste, ločijo in jih ne dajejo v samo žaro, predvsem zaradi raztrosov.

Hramba žare doma je prepovedana

Hramba žare doma je od leta 2018 prepovedana. "Prej je bilo možno, če si naročil, si lahko doma imel spominski ščepec pepela. Torej se je nekaj pepela dalo v manjšo spominsko žaro, ki si jo potem imel doma. Lahko si tudi dal zahtevo na upravno enoto in, če so ti odobrili, si lahko imel žaro doma... Nam pa je najbolj pomembno, da ko pridejo po žaro, da prinesejo potrdilo o kraju pokopa... kaj potem oni z žaro delajo pa je njihova kazenska odgovornost," pojasni Škofič. Leta 2019 so uvedli tudi ekološke talarje, izdelane iz okolju prijaznih materialov. To so obleke namenjene upepeljevanju za manjši ogljični odtis na okolje. 

[[image_4_article_67556]]

Ker je vedno več pokopov z raztrosom pepela, se na več pokopališčih širijo žarni zidovi. "Ker so stranke zahtevale, da si želijo neko obeležje, smo postavili te betonske zidove," pojasni in doda, da se nanje lahko pritrdi ploščica z imenom in/ali datumom rojstva in smrti pokojnika ter se ta ploščica najame za določen čas. Pravi tudi, da glede širitev pokopališč nimajo prevelikih težav, prav zaradi vedno pogostejših raztrosov.

Pojavi pa se težava zapuščenih grobov: "Dosti grobov je zapuščenih, zato imamo določeno komisijo za odvzem grobov. Ta je sestavljena iz naših ter občinskih zaposlenih in je postopek zelo zakompliciran... Najmanj tri leta noben ni plačal grobnine, grob je neurejen, potem gre to v komisijo, potem je šifra groba na oglasni deski, se mi zdi da pol leta ... tako da sam postopek za odvzem goba traja okrog pet let."

Največ prostora zahtevajo islamski grobovi

"Ker imamo tukaj na Dobravi poseben oddelek za islamske grobove, je dosti islamskih pokopov. Največja stiska glede prostora je prav za islamske grobove, zaradi tega, ker se v en grob pokoplje le en pokojnik," obrazloži Škofič. Islamska vera namreč ne dovoljuje upepeljevanja. Kljub temu se nekateri muslimani odločijo za pokop z žaro, a tem posledično islamski obred ni odobren. Pokopi drugih kultur so še redkejši. Škofič omenja obred, ki so ga izvedli za kitajskega pokojnika, čigar žara je bila poslana nato na Madžarsko kjer imajo zelo močno kitajsko skupnost in svoje pokopališče.

[[image_5_article_67556]]

Medtem smo se pogovarjali tudi o živalskih upepelitvah. "V pravilniku o upepeljevanju imamo zapisano, da tukaj (Dobrava) ne upepeljujemo živali. Se pravi, te peči so namenjene samo za ljudi. Imamo pa na Dobravi pokopališče za male živali," pove Škofič. Razloži nam, da se v grobove za male živali pokoplje kar nekaj žar, večinoma pa lastniki prinesejo pokojne živali v posebnih krstah, ki so hitreje razgradljive. Vsaka žival pa mora biti v posebni vreči znotraj krste, zaradi higienskih razlogov. Hkrati mora pred pokopom prejeti fitopatološko listino, ki potrdi, da žival ni umrla zaradi nalezljive bolezni.