Mariborski župan Saša Arsenovič je na seji mestnega sveta 27. januarja letos dejal, da je Ministrstvo za javno upravo za skoraj 1,7 milijona evrov od DUTB kupilo prostore nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja 12, ki je delovala v prostorih nekdanje veleblagovnice Merkur. Tja naj bi se preselila celotna mariborska upravna enota, ki zdaj, po besedah Arsenoviča, brez najemnine uporablja 1200 kvadratnih metrov pisarniških površin na različnih lokacijah v občinski lasti.

“To pomeni, da bomo lahko našo mestno upravo boljše konsolidirali in po drugi strani oživili Trg Leona Štuklja in ulico Škofa Maksimilijana Držečnika, ki je sedaj prazna, ker bo tu ustvarjena frekvenca ljudi, ki bodo hodili po svojih opravkih ali na državno ali na lokalno upravo. Velik korak za razvoj mesta,” je dejal Arsenovič in dejal, da bi selitev lahko stekla že prihodnje leto.

Pred selitvijo bodo stavbo še prenovili

V prostore nekdanje Probanke se bo tako ob 139-ih zaposlenih na upravni enoti preselil še Urad za demografijo. “Upravna enota je sedaj delovala na treh lokacijah, sedaj bo združena na eni, Mestna občina Maribor pa bo dobila svoje prostore v posest,” pojasnjuje Robert Pungerl, načelnik mariborske Upravne enote.

Državna upravna enota trenutno deluje na 1200 kvadratnih metrov površine v stavbi mariborske občine, zaradi pomanjkanja prostora pa imajo dislocirana oddelka v Prešernovi ulici in na Partizanski cesti. Na več lokacijah zato deluje tudi občina. 

Selitev pa je bila predvidena že pred časom. Pred dvema letoma se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik ob obisku mariborske občine sestal z županom Sašo Arsenovičem in takratnim načelnikom mariborske upravne enote Srečkom Đurovom. Govorili so zlasti o načrtovani selitvi upravne enote v prostore nekdanje Probanke, s čimer bi občanom omogočili boljši servis in bi ti lahko vse opravili na enem mestu, a do realizacije še vedno ni prišlo.

Do selitve ni prišlo, ker ni bilo ustreznega prostora oz. ni bilo urejeno lastništvo,” pa je pojasnil Pungerl. Sedaj, ko je Ministrstvo za javno upravo od “slabe banke” kupilo poslopje Probanke, pa je selitev bližje realizaciji. Ministrstvo za javno upravo bo pred selitvijo prostore tudi prenovilo ter saniralo klet zaradi vlage. “Selitev je predvidena v začetku leta 2024,” je še dejal Pugerl.