Organizatorji Festivala Lent so si že letošnji festival želeli, da bi se plavajoči oder vrnil na Dravo, a kot so nam dejali so razlogi, da ga ni bilo finančni. »Postavitev takšnega odra je namreč velik finančni strošek, ki ga ob trenutnem, vedno manjšem financiranju ter draženju vseh storitev žal ne moremo pokriti,« so za nas pred začetkom dejali pri mariborskem Narodnemu domu. Njihov direktor Vladimir Rukavina pa je na predstavitvi programa še dejal: »Predvsem me veseli, da se vračamo na Lent, kjer smo pred leti bili ves čas prisotni. Žal mi je, da nismo pred velikim plavajočim odrom pri Vodnem stolpu, ampak to so mogoče sanje, ki jih bomo lahko še sanjali«.

Samo še sanje

In samo še sanje bodo očitno ostale. Mariborska občina se je namreč ravno med festivalom Lent odločila, da proda pontone, na katerih je nekdaj stal glavni oder festivala. Predmet prodaje je osem komadov jeklenih pontonov dimenzij 10m x 2,5m in 5 komadov jeklenih pontonov dimenzij 6m x 2,5m, teža jeklenih pontonov je ocenjena na 32.860 kilogramov. Pontoni se prodajajo kot celota po načelu »videno – kupljeno«, ponujena cena pa ne sme biti nižja od 24.990 evrov brez vključenega 22% DDV, ki ga plača kupec.

Zakaj se je občina odločila za prodajo? »Za prodajo pontonov smo se odločili na podlagi tehtne analize stroškov, ki nastajajo s hrambo, saj zaenkrat natančne časovnice, kdaj bi umestili plavajoči oder na Dravo in kako bi poskrbeli, da bi na njem program trajal celo leto, nimamo,« so dejali in dodali, da verjamejo, da je ta odločitev v najboljšem interesu občanov, saj temelji predvsem na gospodarnem upravljanju občinskih sredstev. Ob tem so še spomnili na natečaj za plavajoči paviljon iz leta 2022, ki bo očitno edini način, da festival vrnejo na reko Dravo. »Imeli smo arhitekturni natečaj, ki je dal odlično rešitev plavajočega odra, ki bi bil pri Stari trti. Vizija je, da se do konca mandata to začne umeščati v prostor,« so ob tem še dodali.

Namen natečaja je bil pridobiti inovativno zasnovo za plavajoči paviljon, ki bi imel dve glavni funkciji: prostor za manjše dogodke v času Festivala Lent in dodatni prostor za srečevanja ob reki.