Danes sta Mark Boris Andrijanič, minister za digitalno preobrazbo in vodilni predstavniki družbe NVIDIA Rod Evans v Mariboru podpisala memorandum o strateškem sodelovanju med Službo Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo in korporacijo NVIDIA, ki bo predstavljal dokument za skupna sodelovanja na področju krepitve infrastrukture umetne inteligence v Sloveniji. Na tem področju Slovenija postaja ena izmed gonilnih sil, k čemur je prispeval tudi eden najzmogljivejših super računalnikov HPC Vega, ki se nahaja v prostorih Inštituta informacijskih znanosti Maribor.

S tem sodelovanjem bo NVIDIA podprla razvoj ekosistema umetne inteligence v Sloveniji, spodbujala nove IKT talente in jim omogočala konkurenčna delovna okolja znotraj umetne inteligence.

Prvi koraki k digitalni enakosti so že narejeni

Kot je ob slovesnem podpisu dejal minister za digitalno preobrazbo, Slovenija pospešeno uvaja rešitve, ki bodo državljanom in podjetjem prihranila čas, energijo in živce. Tako smo deležni digitalizacije številnih področjih. “Ker je opravljanje digitalne neenakosti naša absolutna prioriteta, je vlada prejšnji teden sprejela predlog Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Gre za prvi sistemski zakon, ki celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin.” Če bo zakon sprejet, bodo starejši odrasli imeli še letos dostop do brezplačnih tečajev osnovnih digitalnih veščin. Mladim pa bo zagotovljen brezplačen dostop do tečajev naprednejših veščin.

Ker pa te veščine brez moderne tehnologije niso zadosti, je treba priskrbeti finančne strukture za nabavo primerne opreme, je še dodal minister. Te strukture so poimenovali kar digitalni boni, ki jih bodo na voljo srednješolcem, študentom in starejšim odraslim, ki se bodo udeležili tečajev osnovnih digitalnih veščin.

Sodelovanje bo koristilo tudi državljanom

Slovenija se podaja na evropski digitalni zemljevid. Temu prispeva tudi današnji podpis sporazuma z združbo NVIDIA. Podjetne NVIDIA je vodilni ponudnik vrhunskega čipovja in programske opreme na področju umetne inteligence. “Zelo sem vesel, da je družba NVIDIA prepoznala potencial Slovenije. Še bolj me veseli, da bomo na podlagi partnerstva, ki ga sklepamo danes, intenzivno vlagali v slovenska znanja, tehnične zmogljivosti in kader na tem strateškem področju,” je poudaril minister.

Sodelovanje bo omogočilo dodatno raziskovanje na področju klimatskih sprememb, hkrati pa bo poskrbljeno za brezplačno izobraževanje podjetij in mladih. Tako bo poskrbljeno za nove generacije raziskovalcev in podjetnikov.

“Na koncu bi se rad zahvalil družbi NVIDIA, ki je s podpisom današnjega partnerstva pokazala, da ni samo ena najuspešnejših podjetij na svetu, ampak da gre tudi za družbeno odgovorno podjetje, ki vlada v inovativno polje kot je naše. Prepričan sem, da bomo lahko z njihovo pomočjo postali ena najnaprednejših evropskih držav,” je na koncu svojega govora poudaril Andrijanič.

Prednost v sporazumu ne vidi le minister, ampak tudi podpredsednik, Worldwide AI initiatives, NVIDIA Corporation Keith B. Strier in Rod Evans, EMEA direktor za superračunalništvo in umetno inteligenco. Kot je v svojem govoru je dejal Evans, gre za pomemben sporazume, ki bo koristil tako državljanom kot celotni družbi.

Slovenija lahko s takim sodelovanjem izkoristi svoj potencial

Direktor Instituta informacijskih znanosti Izum Aleš Bošnjak pa je ob tej slovesni priložnosti dejal, da lahko Slovenija s sodelovanjem z visokotehnološkimi podjetij pridobi in izkoristi vse svoje potenciale. “Vsi se zavedamo, kako strateško pomembno je za Evropo področje strojnega učenja in umetne inteligence, pa tudi na splošno področje superračunalništva. Zato smo lahko veseli, da je Izum del te zgodbe. Želimo si podporo tudi v prihodnosti, predvsem na kadrovskem področju, saj se je prav to področje izkazalo kot največji izziv pri izvedbi projektov. Strokovnjakov na področju superračunalništva je le peščica,” je ob tej priložnosti povedal Bošnjak.

Pozdravil je tudi prizadevanja za pripravo novih formalnih izobraževalnih programov v smeri superračunalništva. Meni, da so vlaganja v inovacije in razvojno-raziskovalne aktivnosti ključnega pomena za slovensko in celotno evropsko gospodarstvo, zato da bomo lahko še pogumneje zrli v prihodnost.