Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 22. maja, posloval v mestni občini Maribor, kjer je bil s sodelavci na voljo vsem občankam in občanom ter tudi drugim prebivalcem celotne regije, ki so menili, da so jim kršene pravice in so se želili o tem pogovoriti. Na osebni pogovor z varuhom človekovih pravic se je prijavilo 18 oseb, Svetina pa se je ob tej priložnosti srečal tudi z županom Sašo Arsenovičem.

Župana seznanil z nekaterimi pritožbami občanov

Med drugim sta govorila o prizadevanjih občine za pomoč države in zagotovitev zakonske podlage za izgradnjo dvigal v večnadstropnih zasebnih objektih, s čimer želijo izboljšati mobilnost starejših in drugih gibalno oviranih oseb ter njihovo oskrbo na domu. Varuh je ob tem znova pozval državo, da prisluhne pobudi. "Vlada bi lahko po zgledu financiranja energetske obnove vzpostavila takšne mehanizme. Vsekakor bi to dvignilo kakovost bivanja ljudi v svojem okolju, ne zgolj starejšim, ampak tudi invalidom, mamicam z vozički, začasno težje mobilnim itd.," je povedal.

Župana je tudi seznanil z nekaterimi pritožbami občanov, med drugim zaradi spreminjanja avtobusnih povezav in lokacij avtobusnih postajališč.

Sicer se na Varuha obračajo občani v Mariboru s podobnimi težavami kot drugod po Sloveniji. "Nekaj je bilo stanovanjske problematike, nekaj problematike s področja socialnih transferjev, geodetske uprave, medsosedskih in družinskih sporov," je naštel po poročanju STA.