Po koncu priljubljenega festivala se živahno poletje v Mariboru pravzaprav šele začenja. Mesto v naslednjih dveh mesecih ponuja široko paleto dogodkov in aktivnosti od najrazličnejših koncertov, umetniških razstav do doživetij za otroke. Koledar pestrega dogajanja lahko uporabniki spremljajo tudi na brezplačni mobilni aplikaciji Zavoda za turizem Maribor Kam.

Živahnemu dogajanju v mestnem parku se pridružuje kulturna četrt Minoriti

Z Letnim kinom Minoriti je v poletnem vzdušju že zaživela kulturna četrt Minoriti. Organizatorji pripravljajo celovit in pester program Poletja v Minoritih, katerega osnova je prav Letni kino Minoriti, niz filmskih projekcij v Avditoriju LGM. Več o programu lahko preverite v prispevku Konec tedna začetek Letnega kina Minoriti: V osmih sobotnih večerih 11 projekcij.

[[image_1_article_67812]]

Na minoritskem avditoriju bo sicer poleg filmskega tudi raznovrstno koncertno dogajanje, med drugim bo Maribor obiskala britanska punk skupina The Tiger Lillies. Četrt bo do novembra še začasno domovanje Hiše Najstarejše trte, kjer boste lahko ob pestrem kulturnem dogajanju uživali tudi v degustaciji vin.

V Narodnem domu Maribor program Art kampa Festivala Lent nadaljujejo z butičnimi vikend programi Poletnega Art kampa. Organizatoriji med 6. julijem in 1. septembrom ob sobotah in nedeljah med 10.00 in 19.00 vabijo na lokacijo bivših bazenov v Mestnem parku Maribor na koncertne poslastice, predstave za otroke, posamične sklope delavnic ter na gibalne, igralne in bralne aktivnosti. Vračajo se tudi Koncerti v parku, ki bodo na sporedu vsako nedeljo ob 10.30 v Paviljonu mestnega parka.

Kulturni, glasbeni, kulinarični in drugi dogodki

V starem sanatoriju na Tyrševi 19 bo vse do 28. julija na ogled razstava ekološke umetnosti Trienale Umetnost in okolje EKO 9 Umetnostne galerije Maribor. Prireditev dopolnjuje tudi bogat spremljevalni program, med drugim bo 8. avgusta v sanatoriju v sodelovanju z Mariborsko knjižnico potekal Pripovedovalski večer, ki se bo osredotočil na ljudske pravljice z elementi strašljivega. UGM vabi še na ogled razstav Spekter. 70 let zbirke UGM in Gnezdenje Lucije Stramec na Strossmayerjevi ulici 6 ter fotografske razstave Damjana Švarca Kam in nazaj v UGM Kabinetu. KID Kibla bo do 20. julija gostila razstavo Ejti Štih: Rdeče in zlato, v razstavišču Kulturnega inkubatorja pa bo pod okriljem MKC Pekarna do 31. julija na ogled Razstava VRTinec Maje Pučko.

[[image_2_article_67812]]

Letošnje poletje bo pestro tudi na Poštni ulici, kjer bo za glasbene dogodke skrbelo Društvo Poštna ulica. Zlasti za ljubitelje metala, techna in housa bodo zanimive prireditve, ki jih pripravljajo Kulturni center Pekarna, Eksperiment Kavarna & bar ter Štuk. Raznovrstno dogajanje se letos obeta tudi na Mariborskem otoku, med številnimi aktivnostmi bodo namreč delavnice za otroke, vodne animacije, otroški kino, nastopi mladih DJ-jev ter kino pod zvezdami.

Avgusta bo v Mariboru mogoče obiskati še dogodke festivala Dnevi poezije in vina. Med 29. in 31. avgustom pa bo Trg Leona Štuklja postal prizorišče mednarodne ulične prehrambene scene s Street Food Marketom.

Za otroke bo poleti še posebej pestro

Z že tradicionalno bogatim poletnim počitniškim programom otroke in mlade privabljajo delavnice in drugi dogodki Zveze prijateljev mladine Maribor. V Malem betnavskem gozdu bodo na Doživljajskem igrišču ob torkih vse do 20. avgusta potekali pravljičarski in pripovedni dogodki. Poleg tega se bodo otroci tam ob četrtkih in petkih lahko preizkusili v skrbi za različne živali in vrt. Lutkovno gledališče Maribor v drugi polovici avgusta v okviru 35. mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan napoveduje vrsto lutkovnih predstav za otroke.

[[image_3_article_67812]]

Na Zavodu za turizem Maribor poudarjajo, da je bil Festival Lent šele uvod v noro poletje v Mariboru. Dodajajo: »Pripravite se na nadaljevanje zabave, saj vas v juliju in avgustu čaka še morje dogodkov za vsak okus.«