Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so danes uspešno onesposobili najdeno bombo na gradbišču v mariborski četrti Tezno. A kot so povedali pristojni, pričakujejo, da je zaradi števila neeksplodiranih bomb v Mariboru pred njimi še kar nekaj dela.

Izmed 16 tisoč odvrženih bomb okoli 10 odstotkov neeksplodiranih

Danes je več kot 150 oseb poskrbelo za uspešno akcijo onesposobitve najdene bombe na Teznu. A Maribor je bil v drugi svetovni vojni med najbolj bombardiranimi mesti na območju nekdanje Jugoslavije. Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16.000 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb iz tega obdobja razmeroma velika.

Več o današnji akciji: Deaktivacija bombe: Manjši zapleti zaradi vlaka in zadnjega vžigalnika.

Sašo Turnšek, vodja Vzhodno Štajerske regije za varstvo pred NUS, je povedal, da je izmed 16 tisoč odvrženih bomb okoli 10 odstotkov neeksplodiranih. "Še bo dela," je ob tem komentiral.

Včeraj so izvedli še en pregled terena. Občanka jih je opozorila, da naj bi po pričevanjih njenih staršev bila zakopana oziroma odvržena bomba. "Kar smo tudi mi ugotovili, da je res, glede na to, da se vidi del kraterja, pa seveda po geološki preiskavi in seveda potem smo tudi včeraj našli kar nekaj šrapnelov." Pričakujejo, da jih je tudi v okolici še veliko, kar potrjujejo tudi arhivi.

Bombe so sicer, če so priletele pravilno vertikalno, običajno našli na globini nekje od 6 do 7 metrov globine, lahko pa, da so zakopane še dlje v globini. Aljaž Leban, vodja Severno Primorske enote za varstvo pred NUS, je pojasnil, da so pregledali samo teren do globine štirih metrov, kolikor lahko pregledajo z merilci. Ta, ki so jo deaktivirali, je bila plitvo v zemlji, saj je padla postrani, ne pa navpično. Verjetno je bilo nekaj narobe, možno je npr., da je bil avion zadet, zato bomba ni priletela prav vertikalno, ampak bolj na ploščino, še je razložil.

250 kilogramov težko letalsko bombo iz druge svetovne vojne so našli delavci med opravljanjem gradbenih del ob industrijskem objektu na ulici Ledina v industrijskem predelu Tezna. Takšne dogodke lahko v prihodnosti v Mariboru torej še pričakujemo.