V Malečniku bodo danes nadaljevali s praznovanjem Petrovega, župnijskega in krajevnega praznika, poimenovanega po svetniku in apostolu sv. Petru. Njemu je posvečena tudi tamkajšnja baročna župnijska cerkev.

Tridnevno praznovanje se je začelo včeraj, v petek, 28. junija, s sveto mašo v romarski cerkvi Matere Božje na Gorci, kjer je bilo mogoče prejeti dar popolnega odpustka. Zvečer je na Glaserjevi ploščadi potekala bogata kulturna prireditev s podelitvijo Glaserjevega srebrnika, ki sta ga letos prejela Bernarda Kelbič in Mojca Kelbič Đajić za zvestobo in predanost malečniški župniji. Ta se odraža v cvetličnih kreacijah, s katerimi lepšata bogoslužni prostor in prireditve.

Glaserjev srebrnik je posebno odličje, ki ga Župnija Sv. Peter pri Mariboru podeljuje posameznikom, skupinam oseb in pravnim osebam, ki so s svojim življenjem in delom pripomogli k duhovnemu razvoju, dobrobiti in ugledu župnije ter posledično tudi tega geografskega območja. Ime nosi po duhovniku, pesniku in prevajalcu Marku Glaserju.

Odlikovanec ob soglasju in sklepu organov župnije ali vsakokratnega Odbora za pripravo Glaserjevega festivala prejme srebrnik v usnjeni šatulji, ki ga spremlja listina v mapi.

Posthumno so Glaserjev srebrnik podelili tudi dr. Ludviku Bračku, dolgoletnemu organistu in zborovodji. V kulturnem programu je z baletno točko nastopila mlada balerina, sodeloval je tudi ženski del župnijskega pevskega zbora, na violino pa je zaigral domačin in vrhunski glasbenik Klemen Bračko. Premierno je bil predstavljen video-portret nagrajenk.

Danes osrednja proslava krajevne skupnosti, jutri glavni del župnijskega praznovanja

Danes, v soboto, 29. junija, na god sv. Petra bo ob 18.00 uri praznična sveta maša v župnijski cerkvi sv. Petra, ob 19.00 pa v telovadnici Osnovne šole Malečnik še osrednja proslava krajevne skupnosti.

V nedeljo, 30. junija, bo glavni del praznovanja, ko bo slovesno sveto mašo z začetkom ob 10.00 uri v župnijski cerkvi vodil Klemen Gartner, lanski novomašnik. Pri sveti maši bo prepeval župnijski pevski zbor, sodelovali bodo tudi praporščaki krajevnih društev. Sledilo bo druženje ob hrani in pijači na Glaserjevi ploščadi z ansamblom Ajda v organizaciji Društva malečniških gospodinj ter srečelov. Za otroke bodo organizirane otroške igre.

Petrovo je župnijski praznik, saj se v Malečniku že vsaj od leta 1236 omenja cerkev sv. Petra, po sklepu sveta Krajevne skupnosti Malečnik iz leta 1999 pa je 29. junij, god sv. Petra, tudi krajevni praznik.

V trinadstropni župnijski vinski kleti bo mogoče pokusiti vina lokalnih vinarjev, povezanih v Društvo vinarjev Na zdravje, Malečnik, na ogled pa bo tudi razstava Čebelarskega društva Malečnik. Na župnijski preši si boste lahko ogledali likovno razstavo slikarja in restavratorja Branka Duha (sakralni ciklus). Obiskovalci bodo lahko pogledali tudi edinstvene katakombe in Glaserjev salon z galerijo ter v njem razstavo o nastanku župnijske knjižnice z nekaterimi najdragocenejšimi knjižnimi deli.