Kljub številnim razpravam o problematiki nočnega življenja v Mariboru se razmere do danes niso izboljšale. Pravzaprav opažamo, da se je dogajanje zamrznilo po vsej Sloveniji. O vzrokih za to smo se pogovarjali z ekipo Factory of Sound, organizacijo, ki združuje velike ljubitelje underground plesne glasbe in si že vrsto let prizadeva ohranjati to kulturo v Sloveniji.

Vstopnine pogosto niso dovolj, da bi pokrile vse stroške

Organizacija dogodkov v Mariboru se srečuje s številnimi izzivi, pri čemer je največji problem zagotovo finančne narave. Visoki stroški, honorarji izvajalcev in dajatve predstavljajo ogromen finančni izziv za organizatorje. Poleg finančnih težav pa organizatorje skrbi tudi prenasičenost trga z dogodki. Menijo, da bi bilo treba kvantiteto nadomestiti s kvaliteto, saj bi se s tem lahko izboljšala izkušnja obiskovalcev in povečala udeležba na posameznih dogodkih.

Preberite tudi: Mariborski organizatorji o razlogih za upad glasbene scene in Mariborsko nočno življenje v primežu omejenih sredstev in prostora

Ena izmed rešitev, ki jo organizatorji dogodkov vidijo, je organizacija butičnih dogodkov. To so manjši, a bolj ciljno usmerjeni dogodki, ki s časoma privabijo zvesto občinstvo. Istočasno ponujajo edinstvene izkušnje in tematike, ki se razlikujejo od množice komercialnih prireditev. Maribor ima velik potencial v turizmu, vendar infrastruktura za privabljanje vrhunskih izvajalcev ni dovolj razvita. Mesto ima številne atrakcije, ki bi lahko dodatno privabile obiskovalce, vendar bi bilo treba te priložnosti bolje izkoristiti.

[[image_1_article_67309]]

Organizacija Factory of Sound ponuja drugačno sceno in okolje, kot je do sedaj znana publiki. Vendar se soočajo s strogimi zakoni države in občine, inflacijo, posledicami epidemije koronavirusa hkrati pa se srečujejo tudi s prostorskimi težavami. "V današnjem času je težko najti primerne lokacije za neomejeno zabavo mladih. Še vedno vztrajamo, saj nočemo, da se underground scena pri nas pozabi. Kljub vsemu pa vsako leto opažamo upad obiska, predvsem med mlajšo populacijo," pojasni ekipa Factory of Sound. Verjamejo, da je ohranjanje te scene enako pomembno kot ohranjanje drugih kulturnih običajev.

Zakaj je elektronska underground glasba tako posebna?

Elektronska underground glasba je po mnenju mnogih kakovostnejša od komercialne glasbe, saj zahteva veliko truda, časa in denarja za izvedbo. "Je glasba z globino, ki sprošča čute, misli in mišice. Dobri basi še dodatno poudarijo njeno vrednost. Zaradi ritmičnih vzorcev je idealna za ples, kar privablja mnoge plesne navdušence. Na takšnih dogodkih se vsak posameznik izraža po svoje, kar omogoča svobodno prepuščanje zvokom, ritmu in basu. Hkrati pa posamezniku omogočimo domač prostor, kjer ima možnost ustvarjati bolj pristne odnose, se naučiti sprejemati druge in se ponovno zavedati svoje edinstvenosti," pravi ekipa Factory of Sound.

Več o organizaciji Factory of Sound si lahko preberete na njihovi spletni strani ali na tej povezavi.

V organizaciji se zraven težke naloge prebujanja scene, trudijo tudi spodbujati kreativnost mnogih domačih in tujih izvajalcev, zato se vsak izmed njih na dogodkih predstavlja s svojim stilom in izborom glasbe. "Če si želite biti del nečesa posebnega ali pa potrebujete le malo sprostitve in plesa, vam naša ekipa Factory of Sound to poletje ponuja dva nepozabna dogodka. Prvi bo notranji, z naslovom TRIP TO ENTER THE SOUND, ki bo potekal dan pred dnevom državnosti, v mariborski Dvorani Gustaf, pod okvirom Kulturnega centra Pekarna. Zabava se bo pričela ob 22. uri in bo trajala vse do jutra. Skozi vročo noč vas bodo vodili domači hard techno borci iz vseh koncev Slovenije Urke, Skerli, Gigi, Majkl M in The Frog," razloži ekipa.

[[image_2_article_67309]]

Drugi dogodek bo veliki festival elektronske glasbe na prostem, imenovan ENTER THE SOUND, ki bo potekal 24. avgusta v vasi Pomjan nad Koprom. Festival bo ponudil najboljšo techno, hard techno in hardgroove glasbo, z izbranimi tujimi in domačimi gosti. Zagotavljajo pravo glasbeno-vizualno-svetlobno-plesno doživetje. Za varno in brezskrbno zabavo pa bodo organizirali avtobusni prevoz iz več krajev po Sloveniji in Hrvaški. Slovenska linija bo potekala od Murske Sobote, Maribora, Celja, Ljubljane do Pomjan, Hravška pa od Varaždina, Zagreba, Reke do Pomjan. Ekipa pojasni, da je "v ceno vključen povratni prevoz do prizorišča. Za tiste, ki bodo ostali dlje, je organiziran voden ogled mesta Koper v petek in soboto, kar bo še dodatno doprineslo k drugačnosti dogodka."

Maribor ima velik potencial za organizacijo dogodkov, vendar so potrebne določene izboljšave in prilagoditve. S poudarkom na kakovosti, izboljšanju infrastrukture in organizaciji butičnih dogodkov lahko mesto postane še bolj privlačna destinacija za obiskovalce in organizatorje dogodkov.