Nedavni dogodki v Mariboru, ko so nasilneži večkrat odtrgali mavrično zastavo z ene od knjigarn, zaposleni pa so bili deležni homofobnih žalitev, verbalnih napadov z neonacistično ideologijo, groženj in šikaniranja, naši družbi zagotovo ne morejo biti v ponos, je v svoji izjavi ob koncu mavričnega junija opozorila predsednica republike Nataša Pirc Musar

Poudarila je, da ima rada Maribor ter njegovo sproščenost in prijazne ljudi. »A tu pogrešam zaščito za zaposlene v knjigarni, ponujeno s strani občine, pogrešam odziv občine na napade. In zelo zaskrbljujoče je, da zaradi lanskega nasilja letos parade ponosa v Mariboru raje ne bo, kot pa da bi z dialogom poskušali doseči strpno okolje, v katerem bi predstavniki LGBTIQ+ skupnosti ponosno stopili na mariborske ulice,« je izpostavila.

Mestno občino Maribor je pozvala, naj nemudoma sprejme ustrezne ukrepe za zaščito svojih prebivalcev. Občina po njenih besedah potrebuje večje vlaganje v kulturne in socialne programe, ki bodo spodbujali strpnost, razumevanje in sprejemanje raznolikosti. Policijo pa je pozvala, naj zagotovi ustrezno zaščito in varnost vsem prebivalcem ter dosledno ukrepa proti storilcem takšnih kaznivih ravnanj.

Odziv mariborske občine

Za odziv na kritike predsednice smo prosili Mestno občino Maribor. Ta uvodoma poudari, da se zavedajo pomena vključujoče družbe, kjer sta spoštovanje in enakost temeljni vrednoti. »Zato si brezkompromisno prizadevamo za varnost in blaginjo vseh naših občanov, ne glede na spolno usmerjenost, spolno identiteto ali izražanje. Vsak si zasluži enake pravice in spoštovanje, zato nas je nedopusten incident v našem mestu izjemno razočaral in spodbudil k ukrepom za vzpostavljanje novih programov, ki bodo naredili mesto varnejše in prijaznejše za vse,« so zapisali v odzivu.

Pri tem še dodajo, da podpirajo aktivnosti Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki kot edini javni zavod, ustanovljen s strani Mestne občine Maribor, nosi certifikat 'LGBT prijazno'. »V letu 2023 smo bili ponosni pokrovitelji Parade ponosa, a nedavni dogodki so razlog, da vidimo potrebo po delovni skupini, ki bo pripravila načrt ukrepov za bolj vključujoče okolje v našem mestu. S pripravo delovne skupine smo že začeli, prvo srečanje načrtujemo v septembru,« nam pojasnijo, napade na predstavnike LGBTIQ+ skupnosti v Mariboru pa ostro obsojamo in jih obravnavajo z največjo resnostjo. 

»Zavezani smo k ustvarjanju varnega in vključujočega okolja za vse prebivalce Maribora in bomo še naprej podpirali pobude, ki krepijo solidarnost in razumevanje v naši skupnosti. V znak podpore bo tudi na mariborski občini naslednje leto junija plapolala mavrična zastava,« so še napovedali.