Minuli teden smo v uredništvo Maribor24.si prejeli pismo bralke v katerem je opisovala neprijetno izkušnjo ob obisku UKC Maribor. Kot je zapisala, so operacijo njene mame odpovedali, ko so že sedeli v čakalnici in izpolnili vso potrebno dokumentacijo. »Sestra s papirji gre nekam, zdravnica v drugo smer – ko se vrne smo slišali le to: ''Aha torej se odpove vse''. Takoj nam je bilo jasno, da iz operacije ne bo nič,« opisuje.

Pacientka je bila nato ponovno vpoklicana v ambulanto, kjer so ji predali novico, da so vse operacije odpovedane. »Seveda izvemo, da so bile že dan prej tudi…Tukaj se potem vprašamo kam to vodi, kako dolgo še, kdo odgovarja za vse to – ali res življenja ne pomenijo ničesar?«

Kot razlog odpovedi operacije so v kliničnem centru navedli odsotnost anesteziologa. Za pojasnila, kako je  do tega neljubega dogodka prišlo in ali je bila odpoved operacije posledica zdravniške stavke, smo se obrnili na UKC Maribor.

Pacientka ni bila operirana zaradi nepričakovane bolniške odsotnosti

Kot nam pojasni UKC Maribor, pacientka ni bila operirana zaradi nenadne in nepričakovane (bolniške) odsotnosti anesteziologa, za kar so na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo izvedeli istega dne zjutraj. Še istega dne je bila pacientka zaradi tega že na razgovoru pri predstojnici Oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo doc. dr. Vidi Gavrić Lovrec, dr. med. in tudi pri predstojnici Oddelka za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin  Nives Matkovič Lonzarić, dr. med., kamor so jo napotili s klinike.

»S strani Klinike za ginekologijo in perinatologijo odpoved operacije obžalujemo in poudarjamo, da poseg ni odpadel zaradi pomanjkanja ali stavke ginekologov, težava je v tem, da nepričakovano ni bilo na voljo anesteziologa. Do takšnih situacij žal prihaja, ker delamo na meji razpoložljivosti zdravniškega kadra, kar pomeni, da v primeru nenadnih odsotnosti nimamo nadomestila, « so dejali na UKC.

Na Kliniki sicer uvrščajo na operativni program tudi pacientke, ki jih v času stavke ni nujno obravnavati (kot v konkretnem primeru), z namenom, da jim zagotovijo ustrezno obravnavo čim prej, »žal pa to pomeni tudi, da lahko pride do nepričakovanih odpovedi«.

Zapisali so še, da glede na trenutne razmere na področju anesteziologije pacientki žal ne morejo povedati, kdaj bo lahko operirana, saj to ni odvisno od njihove Klinike. Trenutno operirajo in za ta teden na operativni program uvrščajo samo onkološke in nujne pacientke, so še pojasnili na UKC.