Zgodovina Gosposke ulice se tesno prepleta z zgodovino mesta Maribor. V srednjem veku je bila ulica osrednja mestna os, ki je povezovala del mestnega obzidja z mestnim trgom, kasneje pa je postala glavno zbirališče višjih slojev prebivalstva.

Od tod tudi ime … Ki izhaja iz nekdanjega nemškega poimenovanja za ulico – Herren Gasse. Podobno ime ulice lahko pogosto zasledite v tujini, poimenovanje pa vselej nakazuje na to, da je na ulici v preteklosti pomembno vlogo igral višji sloj meščanov. Kot navajajo podatki, gre tako prvo omembo Herren Gasse zabeležiti v letu 1488.

Kot zanimivost velja izpostaviti, da je ime Herren Gasse vplivalo tudi na poimenovanje okoliških ulic. Del severno od Slovenske ulice se je imenoval Kleine Herren Gasse, del od Slovenske do Mestnega parka oziroma današnja Tyrševa pa Obere Herren Gasse.

V 19. stoletju je mariborska Gosposka ulica postala živahno središče mestnega družabnega življenja. Tu so se odvijali sejmi, praznovanja in kulturne prireditve. Ulica je bila polna trgovin, kavarn in restavracij, kjer so se družili meščani in obiskovalci iz bližnje in daljne okolice, svoje slovensko ime pa je dobila v letu 1919.