Danes je bilo na bolšjaku pestro. Nabrala se je pisana množica obiskovalcev, ki so raziskovali, kaj jim ima sejem ponuditi danes, med njimi pa je bilo, vsaj po govorici sodeč, tudi nekaj tujcev. Po odpravi PCT pogoja in nasploh večine koronskih omejitev je bilo vzdušje na današnjo sončno nedeljo sproščeno kot le kaj. Pa ne samo to, zaživela je tudi kulinarična ponudba na kramarju. Lahko bi rekli, da so bili danes pravzaprav vsi “šanki” na bolšjaku bolj ali manj polni.

Vrtičkarji so danes prišli na svoj račun

Sicer pa je bila polna tudi današnja ponudba. Prodajalcev se je nabralo že toliko, da nekateri za kupci oprezajo še pred vhodom na sejem. Danes me je tako nadvse presenetil pogled na improviziran “štant” kar pod nadstreškom nasproti vhoda na bolšjaka. Včasih je bil na tem mestu prodajalec ali dva, danes pa je nasproti bolšjaka v nastajanju pravi novi sektor sejma z najrazličnejšo ponudbo.

Sicer pa je bilo kar čutiti pomlad v zraku, pa ne le zaradi lepega vremena. Prihodnjo nedeljo bomo namreč tudi uradno vstopili v pomladni čas in “kramarji” bo(m)o nanjo še kako dobro pripravljeni. Tudi danes je bila bogata izbira sadik sadnega drevja in trte. Tu in tam je bilo že na parkirišču mogoče opaziti koga, ki se je s sejma vračal z bodočo jablano ali pa trto v vrečki, pred stojnico s ponudbo sadnih dreves in grmovnic pa je tako nastajala velika gneča.

Sicer pa je bila danes na sejmu tudi novost za vse ljubitelje cvetočih rastlin. Čebulico eksotične lilije je bilo mogoče kupiti za tri evre. Pomlad gre z roko v roki z opravili na vrtu in v naravi, danes pa se je našlo marsikaj tudi za navdušene vrtičkarje. Kupiti je bilo mogoče različne sadike zelišč in predvsem “flanc” solate.

Drobnjak, koriander, rabarbara, peteršilj, meta ali sivka so se prodajali po evro in pol za lonček, za sadiko majniške solate, braziljanke, solate gentile ali posavke pa je bilo treba odšteti približno dvajset centov.

Prve priprave na veliko noč

Naprodaj je bilo tudi veliko pisanih znanilcev pomladi, kot so primule in narcise, kupiti pa je bilo mogoče tudi sadike žive meje. Sicer pa se je danes na kramarju našlo tudi veliko orodja, ki je čakalo na nove priložnosti dela v naravi.

Pomlad se resda bliža, nezadržno pa tudi velika noč, ki je praktično za vogalom. Kako da ne, že ob vhodu je bilo tako na štantu s suho robo mogoče opaziti navihane zajčke iz slame, ki bodo zagotovo krasili marsikateri dom.

Sicer pa je bila nadvse zanimiva ponudba tudi različnih velikonočnih dekoracij tudi nekoliko naprej, kjer je bilo mogoče najti najrazličnejša ročno izdelana jajčka. Tako pač je, bolšjak je vedno v koraku s časom, zato pa tudi kramarjem prav nič pomembnega ne uide.