Mestna občina Maribor je v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije ter Inženirsko zbornico Slovenije objavila javni projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za novo brv čez Mariborski otok.

Huzarska brv bo povezovala Dravsko promenado

Občina namreč na obeh straneh nabrežja Drave namreč načrtuje 13-kilometrsko Dravsko promenado, neprekinjen obroč med Mariborskim otokom ter Malečniškim mostom, ki bo namenjena rekreaciji in zaprta za promet.
Na Mariborski otok bo tako v prihodnje poleg obnovljenega mostu z druge strani vodila še “Huzarska brv“. Nova brv, ki bo merila 285 metrov, se bo raztezala vse od poslopja Dravskih elektrarn na desnem bregu pa do območja Huzarski skok na levem.

Mestna občina Maribor je tako objavila javni razpis za arhitekturno rešitev gradnjo Huzarske brvi na Mariborski otok. Rok za oddajo natečajnih elaboratov je 19. maj, rešitve pa bo ocenjevala veččlanska komisija. Skupni znesek nagradnega sklada je 26.400 evrov, za izbrano rešitev namenjajo osem tisočakov, avtor drugouvrščene rešitve bo prejel 6400 evrov, tretjeuvrščene pa slabih pet tisočakov. Podelili bodo tudi tri priznanja po 2400 in deset odškodnin po tisoč evrov.

Sicer pa novo brv načrtujejo tudi v Malečniku. V Malečniku bo poleg mostu oba bregova reke Drave povezovala brv, ki se bo raztezala s pobreške strani, kjer je nekoč stala tovarna Svila, preko meljskega jezu do malečniškega nabrežja.

Obnova mostu končana do poletne sezone

Mariborska občina pa je medtem že lani pričela tudi s sanacijo obstoječega mostu na Mariborski otok. Vsi pregledi jeklene, skoraj 90 let stare konstrukcije mostu so namreč pokazali, da je protikorizijska zaščita iztrošena, konstrukcija pa na več mestih korodirana. Poškodovana je tudi lesena pohodna površina,” so takrat pojasnili na občini.

Vzdrževalna dela, ki bodo zaključena do konca maja 2022, bodo obsegala predvsem obnovo protikorozijske zaščite, sanacijo poškodb in pomanjkljivosti, zamenjavo lesene krovne konstrukcije, sanacijo betonskih površin podporne konstrukcije, ter sanacijo ograje in namestitev razsvetljave. Sanacijska dela bodo zaključena še pred prihodom prvih kopalcev.

Sanacijo mostu izvaja podjetje SENMED d.o.o., vrednost del pa znaša 537.130,470 evrov.

V sklopu obnove kopališča in bazenov je v letošnjem letu predvidena ureditev kopališča, v pripravi je javno naročilo za ureditev kopališča. “V pripravi je javno naročilo za ureditev kopališča. Sanacija bazenov pa je predvidena v letih 2023 in 2024,˝ pojasnjujejo na mariborski občini. Zaenkrat vrednost obnove ni znana. Koliko bo celotna investicija težka, bo jasno, ko bodo na mariborski občini pripravili javno naročilo, prejeli ponudbe in izbrali izvajalca.