Pred nami so lepi spomladanski dnevi, ki bodo na ceste znova privabili številne motoriste. Preden se odpravite na pot, pa mariborski policisti svetujejo, da se na novo sezono dobro pripravite, kot se nanjo pripravljajo tudi policisti, ki so danes pilili prve zavoje na poligonu.

Prvi kilometri so najbolj nevarni

Motoriste posebej opozarjajo naj bodo še posebej pri prvih kilometrih izjemno previdni, spomladi, na začetku motoristične sezone, je namreč asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa.

»Motoristi naj se zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še niso tako dobre kot ob koncu prejšnje sezone,« so dejali na PU Maribor.

Preden se odpravijo zdoma pa naj ne pozabijo tudi na tehnično pripravo in pregled motorja in seveda ustrezno zaščitno opremo, je danes opozoril Borut Drevenšek, policist-motorist inštruktor na PPP Maribor.

Lani število motoristov v prometnih nesrečah za 19 odstotkov večje

Na območju PU Maribor se je sicer število udeleženih voznikov motornih koles v prometnih nesrečah lani povečalo za 19 %, pri čemer se je povečalo tudi število umrlih tovrstnih udeležencev, medtem ko se je število hudo telesno poškodovanih nekoliko zmanjšalo. Lani je bilo tako 55 voznikov motornih koles lahko telesno poškodovanih, 15 hudo in 3 mrtvi, v letu pred tem pa 38 lahko telesno poškodovanih, 17 hudo telesno poškodovanih, 1 je umrl.

Po podatkih PU Maribor, je med vozniki motornih koles, ki so bili povzročitelji prometnih nesreč,  izstopala starostna kategorija od 44 do 54 let (12 voznikov motornih koles povzročitlejev prometnih nesreč), pri kateri se je število povzročiteljev lani povečalo, sledita pa starostna kategorija od 54 do 64 let (11 voznikov motornih koles kot povzročiteljev prometnih nesreč) in 24-34 (10 povzročiteljev).

Enajst odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč motorje vozilo pod vplivom alkohola

Vozniki motornih koles so bili v 58 odstokih povzročitelji prometnih nesreč, »kar pomeni, da so ti vozniki pogosto kršitelji cestno-prometnih predpisov, seveda pa velik delež predstavljajo tudi prometne nesreče, ki se zgodijo zaradi nepravilnih ravnanj drugih udeležencev«. 11 odstokov voznikov motornih koles, ki so bili povzročitelji prometnih nesreč, je vozilo pod vplivom alkohola (povprečna stopnja 1,19 g/kg).

V tednu sicer poteka nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov enoslednih motornih vozil, ki bo trajala do 21. aprila.

»Vse, ki že nestrpno čakate, da boste naredili prve kilometre, vabimo, da se pred začetkom sezone udeležite delavnic in se tako ustrezno pripravite na varno vožnjo z motorjem. Seznam delavnic objavljamo tudi na spletnih straneh policije,« so še sporočili s PU Maribor.