Dijaki Tehniškega šolskega centra Maribor so na robotskem evropskem prvenstvu RoboCupJunior v Hannovru postali evropski prvaki v kategoriji Soccer Lightweight. V tej kategoriji tekmovalci sami načrtujejo, izdelajo in sprogramirajo dva robota, ki avtonomno igrata nogomet proti nasprotni ekipi. Z vrhunsko igro robotov je ekipa uspela priti v finale, kjer so premagali domačine in tako postali evropski prvaki v robotskem nogometu, so zapisali na svojem Facebook profilu.

Dosegli so vsa možna priznanja

Evropsko robotsko tekmovanje je v Hannovru v Nemčiji potekalo med 13. in 16. junijem v sklopu sejma Ideen Expo. Ekipo TSC Footbot sestavljajo dijaki Timotej Kos, Domen Fras, Nick Kolar in Luka Kranjc pod mentorstvom Marjana Bezjaka, Iztoka Milošiča in Andreja Šumana. V individualnih tekmah med osmimi ekipami so dosegli 1. mesto, v finalu pa so z rezultatom 11:8 premagali nemško ekipo Bodensee - Giraffen.

 

"Takšen uspeh je rezultat neomajne predanosti, inovativnosti in trdega dela naše ekipe," so objavili na Facebooku šolskega centra. Ekipa je sodelovala tudi v tekmovanju super ekip, kjer so skupaj z ekipama iz Nemčije in Hrvaške dosegli 1. mesto. V tej kategoriji sodniki na začetku prvenstva ekipe razdelijo v večje, super ekipe. Ta nato tekmuje proti drugi super ekipi. "V tej kategoriji je zelo pomembno sodelovanje med ekipami, ki so v isti skupini," so pojasnili na Facebooku. Dijaki so zmagali tudi v tehniškem izzivu, kjer so predstavljali svoje robote, tehnične in programske rešitve. "Tako se s tekmovanja vračajo z vsemi možnimi osvojenimi priznanji," so sporočili iz šolskega centra. Julija pa se bo ekipa udeležila svetovnega prvenstva v Eindhovnu na Nizozemskem, piše STA.