Tablete kalijevega jodida (KJ) se uporabljajo za zaščito ščitnice pred radioaktivnim jodom. V primeru jedrske nesreče se lahko v okolje sprosti znatna količina radioaktivnega joda, ki potem v naše telo vstopi z vdihavanjem, hrano in vodo, so na spletni strani zapisali na Ministrstvu za zdravje.

Kot so za nas pojasnili v Lekarnah Maribor, tablet kalijevega jodida v lekarnah na zalogi nimajo: “Vsa zaloga je, kot je že bilo v javnosti večkrat pojasnjeno v blagovnih rezervah. Preskrba s tabletami kalijevega jodida v izrednih razmerah je tako v domeni Ministrstva za zdravje in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.”

V skladu s Pravilnikom o uporabi tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči se prebivalcem v NEK-u, šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih, domovih za ostarele, drugih zavodih, gospodarskih družbah in organizacijah, v 3 km in 10 km pasu okrog NEK-a, predhodno razdelijo tablete kalijevega jodida. Za vse ostale prebivalce Republike Slovenije se tablete kalijevega jodida hranijo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih organizacijah in se razdelijo glede na potrebo izvajanja jodne profilakse.