Kot smo že poročali je v soboto, 10. marca 2024, v večernih urah na parkirišču pred upravno stavbo Mladinskega kulturnega centra Maribor izginila skupnostna shramba. Nove informacije in trenutno stanje nam je razkrila Eva Žunec, samostojna strokovna sodelavka v centru.

V shrambi ni bilo predmetov večje vrednosti

"Shramba se nahaja na javni površini parkirišča, kjer ne moti nikogar in je "dobro delovala" skoraj leto dni. V MKC Maribor smo preko naših družbenih omrežij po odtujitvi shrambe pozvali tiste, ki so jo odnesli, da jo vrnejo," pojasnjuje Eva. Kljub prizadevanjem za njeno vrnitev pa se to žal ni zgodilo, zato so v MKC Maribor podali tudi prijavo na policijo.

V pogovoru nam je med drugim pojasnila, da v shrambi ni bilo predmetov večje vrednosti, zato je verjetno šlo zgolj za provokacijo ali za preprosto sebično dejanje. V skupnostni shrambi je bilo na dan odtujitve namreč le nekaj nepokvarljivih živil. "Razočarani smo, da je takšna dobronamerna humanitarna iniciativa, ki je do nas aprila lani prišla kot pobuda mladih in je v bistvu anonimna storitev za grajenje bolj solidarne lokalne skupnosti, postala tarča ljudi z vprašljivimi vrednotami," poudarja Eva.

Projekt se bo v kratkem širil

Kljub izgubi te shrambe pa je vesela, da je skupnostna shramba, postavljena v okviru mladinskega projekta Banke idej, pred stavbo Mestne četrti Studenci, še vedno v odličnem stanju in dobro prepoznana v lokalni skupnosti. "Spremljajo jo tudi učenci Osnovne šole Janka Padežnika, ki pregledujejo vsebnost prinesenih in odvzetih živil in osnovne kozmetike ter slednje beležijo za potrebe svoje raziskovalne naloge. S tem bo shramba služila tudi učno-raziskovalnemu namenu," nam zaupa.

Doda tudi, da so trenutno v pogovorih za postavitev nove skupnostne shrambe v še eni mestni četrti v okviru Banke idej 2024, kjer zbirajo raznolike projektne ideje mladih, ki jih bodo z mentorsko podporo in finančnimi sredstvi lahko izpeljali in bodo imele pozitiven trajnostni učinek na okolje in prebivalce.

Ekipa ostaja pozitivna

Celotna ekipa je bila zaradi incidenta negativno presenečena, a so ostali pozitivni. "Ob zaznavi odtujitve smo bili seveda zelo negativno presenečeni, vendar vemo, da to dejanje ni odraz večine," izpostavlja Eva. V procesu je tudi postavitev nove skupnostne shrambe, ki bo na enakem mestu nadaljevala vizijo solidarne skupnosti za posameznike v stiski.

"Hvaležni smo vsakomur, ki bo tudi v prihodnje prispeval v novo shrambo na našem parkirišču in s tem pokazal, da si z majhnimi anonimnimi gestami lahko še vedno polepšamo dan," zaključuje Eva Žunec.