Deček Gal končno odhaja na operacijo rok na Florido, saj je mariborska Karitas sporočila, da je denar za operacijo zbran, medtem pa račun ostaja še naprej odprt, saj naj bi z dodatnimi donacijami pokrili še stroške rehabilitacije in druge nepredvidene stroške, je za portal 24ur pojasnila Galova mama. A čeprav naj bi mama trdila, da za operacijo potrebujejo najmanj 120.000 evrov, je bila prvotna cena veliko nižja, zdravnik pa naj bi Galovi mami odobril še popust.

Stroški operacije vedno višji

Zbiranje denarja za dečkovo operacijo rok se je sicer zavleklo, med drugim je Nataša Švikart, predsednica Društva Maus tudi priznala, da si je od zbranega denarja “izposodila” 30.000 evrov, zato poslovanje njenega društva zdaj preiskujejo kriminalisti. Nepravilnosti pri zbiranju denarja pa, še poroča 24ur, očitajo tudi Galovi mami Nataši Vrbnjak Šteflič, ki naj bi sicer denar zbirala na več različnih računih, stroški operacije pa naj bi bili vedno višji.

Prvotna cena operacije in rehabilitacije na Floridi 82.000 evrov

Datum operacije je zdaj znan, Gal v ZDA odhaja meseca maja, operacija pa bo 20. istega meseca. A operacija in rehabilitacija na Floridi, vključno z vsemi drugimi nujnimi stroški, nikoli ne bi dosegla niti 120.000 evrov, kaj šele 150.000 evrov, saj v uredništvu Sveta razpolagajo z dokumenti, ki dokazujejo, da je bila prvotna cena operacije in rehabilitacije na Floridi 82.000 evrov.

Malo pred novim letom naj bi Galova mama pri ameriškemu zdravniku prejela popust. Že od konca decembra je tako že vedela, še piše omenjeni portal, da operacija stane le še 68.900 evrov. Akontacija 8.900 evrov je bila plačana, na Florido pa je treba nakazati le še 60.000 evrov. Karitas Maribor, ki je prevzela zbiranje denarja za Gala, pa jim je sporočila, da bo denar za operacijo nakazala direktno bolnišnici, kjer bo potekala operacija. Račun še ni plačan.

Po informacijah oddaje Svet naj bi Galova mama ameriškega zdravnika v elektronskem sporočilu še opozorila, da ga lahko kdo od slovenskih novinarjev pokliče in povpraša o ceni operacije in ga prosila, da tega novinarjem ne razkrije.

Denar bodo zbirali vse do 25. oktobra letos

Na račun Nadškofije karitas Maribor se je do 3. februarja nabralo 91.322,82 evra, je zapisano na portalu 24ur, a v ta znesek ni vštet denar, ki so ga za Gala zbirali v Društvu Maus in na mamin osebni račun. »S tem ne želimo mi imeti ničesar,« jim je povedal Darko Bračun, generalni tajnik Karitas Maribor.

Denar za Gala zbirajo še naprej. Galova mama pravi, poroča 24ur, da zbirajo donacije za fizioterapije in morebitne nepredvidene stroške. Na Karitas Maribor višino omenjenih stroškov ocenjujejo na 26.107,26 evra, večina teh stroškov naj bi bila namenjena za stroške namestitve, bivanja in druge nujne življenjske stroške. Karitas Maribor še poudarja, da bodo vsa plačila nakazana direktno na račun izvajalca storitve, operacije, rehabilitacije ali po predloženih dokazilih upravičencu na TRR. »Plačila s sredstvi, ki smo jih zbrali na TRR Karitas Maribor, vodimo transparentno,« so za portal odgovorili na Karitas Maribor, kjer bodo denar, glede na določila iz dogovora, zbirali do 25. oktobra letos. Če bi se zbralo več denarja, kot je potrebnega za Galovo operacijo, rehabilitacijo in okrevanje, naj bi se del (50 odstotkov) od presežka namenil otrokom s podobnimi težavami, preostanek sredstev bi še vedno šel za Gala, če rehabilitacija v tem času ne bi bila zaključena.

»A že preprost matematični izračun nam pove, da bi bil do zdaj zbran denar na TRR Karitas Maribor dovolj za pokritje tako operacije kot dodatnih stroškov. Delovanje Galove mame po informacijah Sveta zdaj preiskujejo tudi kriminalisti. Policija je potrdila, da predkazenski postopek poteka, drugih informacij pa zaradi interesa nadaljnjih postopkov še ni mogoče posredovati,« so zaključili na portalu 24ur.