Lepo vreme in pestro dogajanje v mestnem jedru je na ulice našega mesta zvabilo veliko množico ljudi. Letošnjo mariborsko sezono dogodkov na prostem je namreč že včeraj otvoril tretji mednarodni festival Čili in čokolada, ki se je po dveh letih prisilnega premora vrnil v štajersko prestolnico, obiskovalci pa so tudi danes lahko preizkušali prave kulinarične mojstrovine.

Pestra kulinarična ponudba domačih in tujih ponudnikov

Več kot trideset prepoznavnih ponudnikov izdelkov iz čokolade in čilija je tako danes predstavilo svoje specialitete, med njimi pa so bili številni domači in tuji strokovnjaki. Pri organizaciji festivala organizatorji poskrbijo za skrben izbor ponudnikov na festivalu. Letos so tako obiskovalci lahko uživali v dobrotah lokalnih ponudnikov ter ponudnikov iz preostalih delov Slovenije, svoje izdelke pa so predstavljali tudi ponudniki iz Hrvaške.

V sklopu festivala je bilo tako na različnih stojnicah mogoče pokušati različne produkte iz čilija in čokolade, med njimi so bile tudi različne marmelade, žganja, čokoladni burgerji ter celo čokoladna orodja in igrače. Kuharski chefi so obiskovalcem postregli chili con carne, izbirati je bilo mogoče tudi med pestro “street food” ponudbo.

Poleg okušanja izdelkov so se lahko obiskovalci tudi neposredno srečali s ponudniki sladko-pekočih specialitet in izvedeli marsikaj o njihovi pridelavi.

Tekmovanja, delavnice, akademija in še kaj

Poleg številnih specialitet pa so lahko obiskovalci uživali tudi ob pestrem spremljevalnem dogajanju. Ponudniki so se pomerili v pripravi najboljše čili omake, obiskovalci pa v uživanju pekočih omak.

Največji sladokusci so se pomerili v prav posebnem hitrostnem tekmovanju, zmagovalca, ki je najhitreje zmazal kar 700 gramov čokolade, pa je čakala sladka nagrada. Čokolada seveda. Na mednarodni akademiji je nastalo tudi nekaj sladkih umetnin, saj so slikarji namesto z barvami slikali kar s čokolado na platno. Izkupiček od umetnin, ki so jih predstavili na dražbi pa so predali Rdečemu Križu Maribor.

Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, ki so brezskrbno uživali na napihljivih igralih v Veveričkini vasi in na kreativnih delavnicah. Svojo ustvarjalnost lahko izživljajo tudi odrasli. Zanje so organizatorji pripravili kreativne slaščičarske delavnice in delavnice presajanja sadik z organskimi hranili.