V Mariboru je bila danes ob 10.00 odprta 30. postaja MBajk, ki je del mestne mreže za souporabo koles. Dogodek je omogočilo podjetje Alpe-Panon, znano kot nosilec franšize verige s hitro prehrano McDonald's v Sloveniji. Otvoritve so se udeležili podžupan Mestne občine Maribor Samo Medved, direktor podjetja Alpe-Panon Maxime Moulin ter vodja poslovne enote podjetja Europlakat v Mariboru Dominik Ivančič.

[[image_1_article_68006]]

Projekt MBajk

Projekt MBajk se je v Mariboru izjemno uveljavil, saj ima več kot 30.000 uporabnikov, ki so v približno dveh letih opravili več kot 1.170.000 izposoj koles. Povprečni čas izposoje je 12 minut, kar kaže na priljubljenost kratkih voženj in vsakodnevnih opravkov z uporabo koles. Dnevni rekord pa je bil dosežen 17. oktobra 2023, ko je kolesa uporabilo kar 4.000 ljudi. Ta dosežek je jasen pokazatelj, da so se Mariborčani navadili na uporabo koles kot vsakodnevnega prevoznega sredstva. Sistem izposoje koles je dostopen in enostaven za uporabo.

Podžupan Mestne občine Maribor, Samo Medved je ob tej priložnosti izjavil:

"Veseli nas, da se projekt širi in je sprejet med mladimi in starejšimi. Prihodnji načrti vključujejo še večjo širitev mreže MBajk. Danes smo z novo postajo povezali Borovo vas, Studence in študentski kampus. Naslednja lokacija bo na Vrbanski ulici, kjer bo postavljena postaja Mitnica, ki bo pomembna zaradi bližnje Škofijske gimnazije."

[[image_2_article_68006]]

Sodelovanje s podjetjem Alpe-Panon

Direktor podjetja Alpe-Panon Maxim Moulin je izpostavil zavezanost McDonald'sa k lokalnemu delovanju in podpori trajnostnim pobudam, ki je nastala s pomočjo podjetja Alpe-Panon, znanega po franšizi verige s hitro prehrano McDonald's v Sloveniji. Podjetje Alpe-Panon se je prav tako zavzelo za sodelovanje v lokalni skupnosti. Moulin je povedal: "McDonald's si želi biti aktiven del lokalne skupnosti. Zavezani smo k lokalnemu delovanju in izbiramo lokalne izvajalce za gradnjo in opremljanje restavracij. Želimo si biti dober član skupnosti, skrbeti za okolico in prispevati h kakovosti življenja v soseski. Vedno smo odprti za lokalne pobude, še posebej, če so te trajnostno naravnane."

Redno vzdrževanje koles

Vodja poslovne enote podjetja Europlakat v Mariboru Dominik Ivančič, je dejal, da se kolesa v Mariboru uporabljajo skrbno, so pa kljub temu redno servisirana in posodobljena, saj s tem prispevajo k širtvi MBajka.

Kolesa MBajk so bolj uporabljena v Mariboru, kot v Ljubljani

Statistike kažejo, da je mreža MBajk v Mariboru bolj uporabljena kot v Ljubljani. 

[[image_3_article_68006]]

Novo postajališče je del širše pobude za spodbujanje trajnostne mobilnosti in zmanjšanje prometnih zastojev v urbanem središču. Z otvoritvijo te postaje se povečuje dostopnost in udobnost uporabe koles kot alternativnega prevoznega sredstva za prebivalce in obiskovalce Maribora. Na podlagi dosedanjih uspehov je pričakovati, da bo projekt MBajk še naprej rasel in se razvijal, s čimer bo še naprej pozitivno vplival na kakovost življenja v Mariboru.