Danes je v prostorih Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru potekala zaključna prireditev že 13. mednarodnega tekmovanja "Ali je kaj trden most?!". Tekmovanje je sicer potekalo več dni, na današnjem dogodku pa so ekipe svoje ''špagetne'' mostove predstavile in opravile test vzdržljivosti.

Zmagovalni most vzdržal 64 kilogramov

'AJKTM?!' je tekmovanje v gradnji mostov iz špagetov, na katerem je letos sodelovalo 24 ekip, ki štejejo po 3 tekmovalce. Organizatorji so z letošnjim tekmovanjem zelo zadovoljni. »Lani je bilo tu osem ekip, samo iz Slovenije, letos pa jih je precej več, tudi iz tujine,« nam pove Janik Premrov, vodja tekmovanja. 

Lani je najboljši most prenesel 100 kilogramsko obremenitev, rekord pa ostaja pri 126 kilogramih. 

»Tekmovanje se je pričelo v torek, ko so se ekipe zbrale in pripravile osnove za tekmovanje, v sredo se nato večinoma gradi, danes pa se torej zaključuje z rušenjem mostov,« pojasnjuje Premrov. Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah: »Prva je za najlepši most, torej naj dizajn, druga pa je trdnost, tukaj se meri kateri most zdrži največ kilogramov. Za najlepši most glasuje tudi publika, torej teh je 50 odstotkov, preostalih 50 odstotkov pa pride od štiričlanske komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki na tem področju«.

Vsak most mora biti letos dolg en meter, širok 20 centimetrov in visok 40 centimetrov

Tekmovalci so lahko kot gradivo za most uporabili samo špagete znamke Barilla št. 7. Lepili so jih z vročim lepilom, vsako leto pa malo spremenijo število opor na konstrukciji. Letos so tako imeli le eno oporo na sredini, v prejšnjih letih pa so imeli tudi do štiri opore. »Letos pričakujemo nosilnost največ 50-60 kilogramov, lani, ko smo imeli dve opori, pa smo dosegli tudi 100 kilogramov,« je pojasnil Premrov. 

[[image_1_article_65149]]

Prvo nagrado je tako prejela ekipa Trix, katere most je zdržal 64 kilogramov obremenitve, drugo mesto z rezultatom 53 kilogramov je pripadal ekipi Špagetni konstrukterji, most tretje ekipe Nabla pa je vzdržal 52 kilogramov. V kategoriji za najlepši dizajn je zmagala ekipa Špagetne inženirke.

Ekipe prišle tudi iz Romunije in Srbije, sodelujoči s tekmovanjem zadovoljni 

Ekipe so letos prihajale večinoma iz Slovenije, nekaj jih je prišlo tudi iz Romunije in Srbije. »Naša univerziteta je že večkrat sodelovala na tem tekmovanju, zato smo se tudi sami odločili, da tu preizkusimo naša tehnična znanja. V tekmovanju smo zelo uživali, je odlična priložnost za preizkušanje timskega dela, organizacije časa in našega znanja,« je za nas dejal študent romunske fakultete Tomazs, ki je s svojo ekipo v Maribor prišel prav za to tekmovanje. 

[[image_2_article_65149]]

Dijaka Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor Tima so za tekmovanje navdušili že na informativnih dnevih. »Na informativnih dnevih so nam predstavili tekmovanje. Zdelo se nam je zanimivo, zato smo se odločili, da pridemo. Zdaj je prvo leto, toliko, da dobimo občutek, potem pa naslednje leto spet,« nam pove Tim.