V Mariboru so na prireditvi Izbor športnika Maribora 2023 počastili najboljše športnike, klube, trenerje in druge športne delavce v mestu v letu 2023.

Prireditev je potekala v Letnem kinu Minoriti in jo je vodil Dejan Vedlin. Župan Aleksander Saša Arsenovič in predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada sta uvodoma nagovorila zbrane.

Naj športnika sta Tyra Barada in Žiga Zagoranski

V ženski konkurenci je slavila izjemna Tyra Barada, mojstrica kickboksa in taekwondoja, ki je s svojimi dosežki osvojila srca navijačev. Med moškimi je naziv športnika leta pripadel Žigi Zagoranskemu, vrhunskemu kickboksarju in taekwondoistu, ki navdihuje s svojo vztrajnostjo in borbenostjo.

Tyra Barada je v letu 2023 na različnih tekmovanjih v taekwondoju in kickboksu osvojila deset medalj medalj od tega devet zlatih, s čimer je postala najtrofejnejša mariborska športnica lanskega leta. Sedem odličij si je priborila v kickboksu in tri v taekwondoju, kjer je postala evropska prvakinja posamezno in ekipno ter svetovna prvakinja v kategoriji do 50 kg. Po koncu prireditve je povedala, kaj ji pomeni ta naziv. "Na svoje dosežke v letu 2023 sem izjemno ponosna, zato sem zelo vesela, da sem bila izbrana za športnico Maribora," je v izjavi za medije povedala Barada.

V moški konkurenci je slavil njen stanovski kolega Žiga Zagoranski, ki je lani med drugim postal evropski in svetovni prvak v taekwondoju v kategoriji do 63 kg. Tudi on je bil počaščen nad nazivom najboljšega v drugem največjem slovenskem mestu. "Nekaj najlepšega je, ko te mariborska športna javnost prepozna za najboljšega športnika. To je posebna čast. V taekwondoju in kickboksu sem vajen osvajati medalje, a si je kljub temu težko predstavljati, da bi lahko športnik, ki se preizkuša v borilnih veščinah, na koncu postal najboljši v konkurenci vseh športov," je za STA dejal Zagoranski.

Drugo mesto pri športnicah leta je dobila Ilka Štuhec, tretje pa Katja Fain. Pri moških je drugo mesto zavzel Enej Marinič in tretje Žan Luka Zelko.

Nagrado za najbolj perspektivno športnico v letu 2023 je prejela Ana Kramberger. Ana je bila v letu 2023 del mlade olimpijske reprezentance, ki je nastopila na domačem Olimpijskem festivalu evropske mladine. Izpolnila je normo v teku na 800 m in se kot najboljša mlajša mladinka v Sloveiji uvrstila na to veliko tekmovanje. Tekmovanje je končala na 22. mestu. Bila je tudi šesta na balkanskem prvenstvu za mlajše mladince v Turčiji ter dvoranska državna prvakinja v teku na 800m med mlajšimi mladinkami.

[[image_1_article_65906]]

Najbolj perspekivni športnik v letu 2023 je bil medtem Luka Raškovič. Luka trenira taekwondo od vstopa v osnovno šolo in ta trenutek velja za enega najbolj perspektivnih športnikov v tej panogi. V letu 2023 je osvojil srebrno kolajno na evrospkem prvenstvu U21. Prav tako ima v svoji zbiriki kolajne iz mladinskih svetovnih in evrospkih prvenstvih ter je večkratni državni prvak.

Najboljši ekipi preteklega leta sta bili Odbojkarski klub Nova KBM (3. mesto na državnem prvenstvu, 1. mesto na Pokalu Slovenije 1/8 finala CEV CUP, 2. mesto Srednjeevropska liga MEL) in Odbojkarski klub I-VENT MARIBOR (3. mesto na državnem prvenstvu, 3.-4. mesto Srednjeevropska liga MEVZA).

Najboljša ekipa v individualnih športih v letu 2023 je bila ekipa Veslaški klub Dravske elektrarne Maribor – dvojec Arne Završnik in Jakob Brglez sta v dvojcu na evropskem prvenstvu v veslanju do 23 let v Krefeldu osvojila drugo mesto in s tem srebrno medaljo. Za trenerja leta je bil izbran Tomaž Barada, ki s svojo ekipo niza izjemne uspehe tako v kickboksu kot taekwondoju. Njegovi tekmovalci so tako rekoč serijski zmagovalci mnogih največjih tekmovanj obeh disciplin. 

Med športniki invalidi je bil za najboljšega ponovno nagrajen Marino Kegl (tenis), za najboljšo pa Štefanija Peklar (boča). Najboljša ekipa pa je postala Moška šahovska ekipa Medobčinskega društva delovnih invalidov Maribor .