Če v teh dneh še ne veste, kam bi se odpravili po pustne krofe, velja obiskati stojnico pred Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT). Študentje namreč pustni čas tradicionalno obeležijo s cvrtjem krofov. V letu 2023 so temu projektu namenili še več pozornosti, peka krofov in zbiranje sredstev pa tako poteka pod budnim očesom Petre Brenk, Tadeja Cvetka, Luke Baharja in Lovra Mačka, sicer študentov drugega letnika, ki so vzeli pod okrilje celoten postopek, vse od zasnove projekta, promocijskih aktivnosti, do cvrtja in ulične prodaje.

Luka in Lovro s pomočjo sošolcev in mentorjev iz Restavracije Sedem skrbita za pripravo, cvrenje ter polnjenje pustnih krofov s hišnimi marmeladami in nadevi. Petra in Tadej pa skrbita za distribucijo krofov in promocijo samega projekta ter animacijske vsebine, ki so povezane tudi z dobrodelnostjo.

Lešnikov, pistacijev, klasični, z jurko ali pa morda veganski?

Peka te tipične pustne sladice ima namreč pri študentih že tradicionalno dobrodelno noto. Pustni krofi tako tudi letos nastajajo v sklopu projektne diplomske naloge z naslovom Krof 7, skozi katero študenti izvajajo številne aktivnosti, izkupiček od prodaje pa gre v humanitarne namene. Restavracija Sedem bo v sodelovanju z Lions klubom Piramida Maribor del krofov in izkupička od prodanih krofov namenila za projekt Donirana hrana.

Na začetku Cafove ulice bo ulična stojnica, kjer je mogoče kupiti sveže krofe, vse do pustnega torka, 21. februarja.

Kulinarična dediščina Maribora je zanimiv preplet številnih političnih, socioloških, geografskih in ekonomskih vplivov. Med ostalim so jo oblikovale tudi številne šege in navade povezane s hrano. V pustnem času tako izstopa tradicija kolin in priprave različnih pustnih sladic, kot so miške, flancati in krofi. Med krofi, ki jih je mogoče pokusiti na ulični stojnici, so tako okusi, s katerimi so navduševali že pretekla leta, dodali pa so jim tudi nekaj novih. “Letos je novost veganski krof, saj smo želeli omogočiti tudi tistim, ki ne uživajo živil živalskega izvora, da uživajo v krofu,” povedo študentje, poleg veganskega pa so v ponudbi tudi krofi z marelično marmelado, vaniljevo kremo, lešnikovim polnilom, pistacijo, ter kremo iz jurke.

Za tiste, ki se kar ne morejo naveličati pustnih dobrot, pa je na izbiro tudi nekakšen paket 7, v katerem so poleg mišk in flancatov tudi meringe, sladke kroglice in t.i. “churros”. Samo peko so zasnovali po principu “zero waste”, z namenom, da čim več sestavin, ki med peko različnih slaščic ostanejo, tudi porabijo za pripravo ostalega peciva.

Projekt Donirana hrana je vseslovenski projekt, s katerim Lionsi pomagajo več kot 4000 socialno najbolj ogroženim posameznikom in družinam, ki se zaradi brezposelnosti ali nizkih mesečnih dohodkov ne morejo samostojno oskrbeti s hrano in so tako dnevno odvisni od humanitarne pomoči.

Vabijo tudi na informativne dneve

V diplomski projekt so vključeni tudi informativni dnevi, ki potekajo 17. in 18. 02. 2023. Takrat bodo bodoči študenti tudi lahko videli sam proces peke in prodaje.

Projekt Krof 7 tako združuje željo po ohranjanju kulinarične tradicije mesta, spodbujanju interesa in dobrega imena gostinskega poklica, hkrati pa ponuja priložnosti za dobrodelnost in sodelovanje za izboljšanje kakovosti življenja v Mariboru in okolici.