V torek, 2. julija 2024, sta Slovensko narodno gledališče Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor s slovesnim dogodkom obeležila stoto obletnico rojstva izjemne sopranistke Ondine Otta Klasinc. Dogodek je potekal SNG Maribor, kjer so se zbrali ljubitelji operne umetnosti, kulturni delavci in mnogi drugi, ki so se tako poklonili vidni osebnosti slovenske operne zgodovine.

Vpogled v biografijo in digitalne albume

Dogodek se je pričel ob 19. uri s predstavitvijo biografsko-spominske publikacije iz zbirke Osebnosti, naslovljene "Ondina Otta Klasinc (1924—2016): ob stoti obletnici rojstva".

[[image_1_article_67741]]

Publikacija, ki jo je napisal Marko Košir in je bila izdana pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru, prinaša obsežno biografijo o življenju in umetniški poti Ondina Otte Klasinc. Poleg tega vsebuje prispevke desetih sodobnikov umetnice, med katerimi so Milena Morača, red. prof. Vlatka Oršanić, Janez Lotrič, Nevenka Verstovšek, Samo Ivačič, Vlasta Doležal Rus, Boris Švara, red. prof. Simon Robinson, mag. Stane Jurgc in Majda Emeršič.

Ob tej priložnosti so bili predstavljeni tudi trije digitalno prepisani umetniški albumi iz zapuščine pevske umetnice. Dva albuma hrani Zbirka drobnih tiskov Enote za domoznanstvo in posebne zbirke UKM, enega pa je za čas digitalizacije posodil knjižnici sin Ondine Otta Klasinc, Sergio Otta iz Trsta, ki se je sinočnje slovesnosti tudi udeležil.

[[image_2_article_67741]]

Dokumentarec s hudomušnimi podrobnostmi Ondininega dela ter slavnostni koncert

Uverturo v vrhunec večera je pripravila projekcija dokumentarnega filma "Ondina Otta", ki ga je leta 2004 v produkciji Regionalnega RTV Centra Maribor in Uredništva kulturno-dokumentarnih oddaj Televizije Slovenija posnela režiserka in producentka Dragica Petrovič.

Film je obudil spomine na karizmatično umetnico in njeno izjemno življenjsko pot, gledalci in poslušalci v dvorani SNG Maribor, prav tako poimenovani po operni primadoni, pa so se ob deljenih zgodbah tudi iskreno nasmejali prigodam Ondininega življenja in dela. 

[[image_3_article_67741]]

Vrhunec večera je bil slavnostni koncert, na katerem so nastopili Simfonični orkester SNG Maribor pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča ter solistke Rebeka Lokar, Petya Ivanova in Martina Burger.

Program koncerta je bil skrbno izbran in je vključeval odlomke iz Verdijeve "La traviate", Mozartove "Così fan tutte", Donizettijevega "Don Pasquala", Mascagnijeve "Cavallerie rusticane" ter Puccinijevih "Madame Butterfly", "Tosce" in "Manon Lescaut".

[[image_4_article_67741]]

Zazveneli so znani operni napevi, ki so občinstvo popeljali skozi bogato glasbeno zapuščino Ondine Otta Klasinc, solistke pa so z izvrstnimi interpretacijami in glasovno virtuoznostjo navdušile prisotne, ki so jih nagradili z dolgimi aplavzi.