Trije Mariborčani, pod skupnim imenom Seos Africa, so se konec januarja s starodobnikom Mercedes 406d, letnik 1969, odpravili na drzno pot v Afriko. Sedaj se oglašajo s cilja, kamor so pravkar prispeli; pozdravila jih je tudi množica domačinov.

FOTO: Facebook (Seos Africa)

FOTO: Facebook (Seos Africa)

FOTO: Facebook (Seos Africa)

Trije Mariborčani, pod skupnim imenom Seos Africa so se konec januarja s starodobnikom Mercedes 406d, letnik 1969, odpravili na drzno pot v Afriko. Na poti so jih čakale nepredstavljive dogodivščine, od prečkanja reke polne povodnih konjev z doma izdelanim splavom na človeški pogon do srečanja s podkupljivo mejno kontrolo, lokalnimi tatovi in vse do občudovanja narave, pečin, živali ter življenja avtohtonih prebivalcev afriške Sahare. Cilj celotne karavane je tudi dobrodelna pomoč afriškim otrokom. Po 17 dneh so končno dosegli svoj cilj.

“Baaaam! 17 dni in cca 9000 km kasneje samo danes zapeljali skozi cilj!” so pogumni Timi Božič, Blaž Tomažin in Rok Korošec objavili na družbenem omrežju Facebook.

Odpotovali zadnjega januarja

Štartali so 31. januarja v Budimpešti, sledil je 3-dnevni maraton skozi Slovenijo, Italijo in čez države ob Azurni obali vse do Gibraltarja, kjer asflatirane poti zamenja trajekt na afriški kontinent. Pot se nadaljuje skozi Maroko, Mavretanjo, Senegal, Gvinejo in zaključi v Freetownu, glavnem mestu države Sierra Leone. Etape so razdeljene, od 300 do 500 km na dan, kar pomeni, da udeleženci čez določene države potujejo več dni. Reli poteka skupaj 17 dni, dnevni postanki so vnaprej določeni in organizirani v »bivakih« kjer prenočujejo vsa vozila.

Prijatelji slišali klic divjine

Projekt pod imenom Seos Afrika se je ob izdatni podpori Tete Fride, ki ima svoje srce v Afriki in že več let podpira lokalne pridelovalce kakavovca, začel, ko so trije prijatelji in ljubitelji starodobnikov, slišali »klic divjine« in plačali prijavo na rally Budapest – Bamako. Sledil je nakup vozila, starodobnik, Mercedes 406d, letnik 1969, v osnovi dostavnik in v 70. letih predelan v avtodom.

Vozilo docela prenovili

Kljub zaupanju v nemško kakovost je bilo vozilo deležno celovite prenove, ki je zajemala obnovo celotnega zavornega sistema, servis motorja, menjavo in izolacijo notranje karoserije ter varjenje in ličarska dela na zunanjem delu avtomobila. Sledila je še menjava vodovodne in električne napeljave za bivalni del. V drugi polovici leta 2019 je starodobnik odlično prestal prve avanture po Sloveniji in sosednjih državah.

Cilj celotne karavanae dobrodelnost in pomoč otrokom v afriških vaseh

Rok Korošec, tretji član ekipe Seos Afrika, je dejal, da »namen potovanja ni v tem, da prideš čimprej na cilj ampak v sami avanturi, ki se odraža z dobrodelnostjo. V Afriških vaseh, skozi katere potuje karavana, udeleženci delijo različne dobrine lokalnim prebivalcem in institucijam. Od ekipe je odvisno kaj si bodo izbrali kot osnovno dobrino, nekateri šolske potrebščine, drugi oblačila, igrače, zdravila, itd.«