Danes je Mestna občina Maribor podrla betonsko ograjo, ki je ločevala otroška igrala ob igriščih NK Pobrežje in prometno Kosovelovo ulico. Otroška igrala so sicer v lasti mariborske občine, a z njimi upravlja NK Pobrežje. Kot nam povedo v vodstvu kluba, se je občina za rušitev odločila kljub številnim dopisom, ki so jih nanjo naslovili tako v klubu kot tudi v Mestni četrti Pobrežje, menijo namreč, da je sedaj ogrožena varnost otrok. »Danes nas je ta rušitev zelo presenetila in smo še enkrat več razočarani in tudi malo jezni, da nas župan pri odločitvi ni upošteval,« je ob tem dodal predsednik MČ Pobrežje Blaž Vampl. Pojasni še, da so s strani občine obvestilo o nameri rušitev prejeli, niso pa prejeli obvestila, da bo občina ograjo porušila prav danes.

[[image_1_article_66392]]

Igrala so bila prvo leto od postavitve odprta in dostopna vsem. A ker so se na območju kluba soočali z vandalizmom – v pesku ob igralih so našli narkomanske igle, pasje iztrebke, nepridipravi so poškodoval in popisovali igrala, razbili so tudi stekla na zgradbi kluba, so začeli igrala v času, ko ni bilo treningov in tekem, zaklepati. 

Dostop do igral nato omogočali vedno, razen ponoči

Ker so bila igrala ob praznikih in vikendih, ko ni bilo aktivnosti na klubu, torej zaprta in nedostopna, je NK Pobrežje novembra lani z MČ Pobrežje sklenil dogovor, da z dodatno ograjo omejijo dostop do kluba oziroma da so igrala odprta vedno, razen ponoči. Za postavitev ograje je na lastne stroške poskrbel predsednik kluba in kot nam pove Vampl, so se z novo ureditvijo na mestni četrti strinjali in jo pozdravljali. 

[[image_2_article_66392]]

Kot že rečeno, sta klub in mestna četrt na župana naslovila več dopisov, v katerih sta izrazila nestrinjanje z rušitvijo ograja, ki je bila, po besedah Vampla, še vedno v dobrem stanju in za rušitev resnično ni bilo konkretnega razloga. Doda še, da so med drugimi rešitvami, predlagali tudi premestitev igral pred zgradbo mestne četrti, a da je občina ni želela financirati, prav tako pa na svetu predlog ni prejel zadostne podpore, zaradi česar so idejo opustili. Vampl v našem pogovoru še opozori, da na Kosovelovi ulici, kjer je omejitev hitrosti 30 kilometrov na uro, redkokdo to dejansko upošteva. »Predlagali smo tudi postavitev hitrostnih ovir, a imamo zaenkrat odgovor, da tu ne bodo postavljali tovrstnih ovir. Glede na to kako divjajo tukaj bi ovire zagotovo pripomogle k varnosti otrok«.

Ograja je bila torej porušena, NK Pobrežje pa se od danes naprej v območju igral distancira od odgovornosti za varnost otrok, ki so sedaj neposredno izpostavljeni cesti, ter od odgovornosti za vandalizem, so nam dejali. Vprašanje torej ostaja, kdo bo sedaj prevzel odgovornost za varnost otrok? Občina? Župan sam?

Za pojasnila smo se obrnili na Mestno občino Maribor in župana Saša Arsenoviča. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.