Gašper Čarman, sommelier, lastnik in direktor vinoteke Evino, je sprva ustanovil podjetje kot spletno vinoteko, specializirano za prodajo vin osmih slovenskih vinarjev. Po nekaj letih je podjetje iz Rateč preselil v Ljubljano, kjer so odprli nov bar z največjo ponudbo slovenskih in tujih vin na slovenskem trgu. Kmalu zatem je Gašper Čarman ustanovil lastno znamko vin, imenovano Vina Gašper. Podjetje in njihova vina so prejeli številne nagrade, nazive in pohvale skozi leta delovanja. Pred dvema tednoma je Evino, ki je polno zaživelo v Ljubljani, odprlo svoja vrata tudi v Mariboru.

Glavna ideja vinoteke Evino

Odprtje vinoteke Evino v Mariboru predstavlja temeljno prizadevanje za širjenje kakovostnih vin in vinske kulture v drugem največjem mestu Slovenije. Koncept vinoteke je osredotočen na zagotavljanje široke palete vin, ki zadovoljuje različne okuse, saj njihova ponudba sega od 7 € do več 1000 € na steklenico. Ponujajo vina za vse okuse, od osnovnih do prestižnih, s poudarkom, da kakovostno vino ni nujno visoko cenovno ovrednoteno. Svojo ponudbo želijo približati vsakemu posamezniku, ki ga zanimajo vina ali žgane pijače. Prostor vinoteke vključuje trgovino s degustacijskim prostorom, namenjenim manjšim skupinam za intimne degustacije. Cilj degustacij je približati ljudem vino in kulturo pitja vina kot spoštljivega obreda, ne le kot preprostega uživanja alkohola.

Raznolikost vin

Vinoteka Evino se osredotoča predvsem na širok nabor slovenskih vin, vendar v svoji ponudbi vključuje tudi vina iz Avstralije, Severne in Južne Amerike, Francije, Italije, Portugalske in Španije. Poudarek je na raznolikosti, zato v vinoteki ne prevladuje določen stil vina.

[[image_1_article_67821]]

Sodelovanja

Vinoteka Evino sodeluje s približno 150 vinarji, od katerih je več kot polovica slovenskih. Pokrivajo slovenske vinorodne dežele – Podravje, Posavje, Primorsko. Pri izbiri vin nudijo strokovno svetovanje, saj v vinotekah zaposlujejo le strokovno izobražen kader. S tem želijo ljudem približati idejo o uživanju boljših, kakovostnih vin.

Degustacije in gastronomska ponudba

V vinoteki Evino se pripravlja prva degustacija z vini Herga, ki bo naslednji teden in je namenjena za največ 8 udeležencev. Na degustaciji bodo skupaj z vinarjem raziskovali paleto vin Herga, s čimer želijo lokalnemu prebivalstvu predstaviti pomembnost lokalnih vin. Cena degustacije znaša 25 € na osebo in vključuje degustacijo 6 vin ter prigrizek. Prijave so možne v sami vinoteki ali po mailu ([email protected]). Gastronomska ponudba vinoteke vključuje raznovrstne domače salame, pršute in oljčna olja, ki se odlično ujemajo z vinom. Evino ponuja tudi naročilo vin prek spletne trgovine, ki velja za največjo spletno slovensko vinoteko. Na spletu imajo še širšo ponudbo kot v fizični trgovini in dostavljajo po vsej Evropi.

Popularnost vin v slovenski kulturi

Na območju Maribora in okolice je veliko povpraševanje po maceriranih belih vinih, znanih tudi kot oranžna vina, ki so proizvedena po postopkih, ki segajo kar 8000 let v preteklost. Poleg tega so priljubljeni tudi vinski koktejli, med poletjem pa je poudarek na lažjih vinih. Lokalni prebivalci izkazujejo veliko naklonjenost do lokalnih vin, kar kaže na njihovo pravo lokalno pripadnost. Ljubljančani so bolj naklonjeni vinom iz Primorske regije, deloma zaradi bližine in lokacije. Opazijo tudi večje število nakupov tujih vin v Ljubljani v primerjavi z Mariborom.

Vam je vinska kultura tuja?

V vinoteki poudarjajo, da je najpomembneje, da je pitje vina užitek. Priporočajo, da izbiramo vina, ki nam ustrezajo in so nam všeč, hkrati pa smo pripravljeni tudi preizkusiti nekaj novega.

Posebnosti vinoteke

Posebnost vinoteke je unikaten vinski izbor, ki je bolj kot na trgovino usmerjen na izobraževanje. Vinoteka ponuja poseben pristop k predstavitvi vin in deljenju znanja skozi celotno nakupovalno izkušnjo. S svojim raznolikim in skrbno izbranim naborom vin spodbuja raziskovanje različnih okusov in stilov. Cilj vinoteke je krepitev prepoznavnosti in širjenje vinske kulture v Sloveniji, s povezovanjem lokalnih vinarjev in regij.

»Vljudno vas vabimo, da nas obiščete. Z veseljem vas pričakujemo in poskrbeli bomo, da ustrežemo vašim željam.«