Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB je v sodelovanju s podjetjem Skaza iz Velenja mariborskim gospodinjstvom na pilotnem območju občine Maribor razdelila kuhinjske kompostnike, poimenovane Bokashi Organko, z namenom trajnejšega ravnanja z organskimi ostanki iz kuhinje. Ob simbolični predaji Organkov v uporabo in tako zagonu projekta sta bila kuhinjska kompostnika predana tudi mariborskemu županu Saši Arsenoviču in direktorju Javnega holdinga Maribor Andreju Rihterju.

Želijo spodbuditi spremembo navad pri ravnanju z biološkimi odpadki

Biološki odpadki niso odpadek, temveč dragocena surovina, ki jo lahko spremenimo v kakovostno gnojilo in jo vrnemo nazaj v zemljo,” poudarjajo na JHMB. Pri uporabniki želijo skozi projekt spodbuditi spremembo navad pri zbiranju, ločevanju in ravnanju z biološkimi odpadki.

V pilotni projekt je vključenih blizu 500 gospodinjstev, ki živijo v hišah in blokih na predelu Tomšičevega drevoreda, Krčevine in dela Košakov.

S pomočjo Organka bodo lahko gospodinjstva na še enostavnejši in prijaznejši način ločevala in fermentirala svoje organske odpadke. Pri projektu bo Snaga v sodelovanju z uporabniki sledila ciljem zmanjševanja bioloških odpadkov, krožnega gospodarjenja z njimi in ne nazadnje nižanja stroškov ravnanja z biološkimi odpadki. Rezultati projekta bodo Snagi podlaga za nadaljnje vključevanje novih gospodinjstev. Projekt bo zaključen septembra 2022.

Vključeni uporabniki v projekt so tako dobili priložnost, da prvi prično ravnati z biološkimi odpadki na trajnosten način. Ključna prednost Organka je, da je primeren za postavitev v kuhinji in tako lahko v njem zbiramo biološke odpadke tam, kjer nastanejo in jih koristno uporabimo za nov življenjski krog, poudarjajo na Snagi.

Župan izrazil zadovoljstvo nad uspešnim sodelovanjem

Na dogodku je direktor Snage Franc Dover poudaril, da se lotevajo obravnavanja odpadkov na odgovoren način in se trudijo vpeljevati sisteme njihove obravnave na trajnejši način. Povedal je, da med odpadki zaznavamo vse več hrane in da si tisti uporabniki, ki imajo vsaj delček zemljišča in radi vrtnarijo, lahko sami pridelajo kompost na naraven način in tako sami zagospodarijo z biološkimi odpadki. Pri tem jim stranski produkti kompostiranja v Organku omogočijo koristno uporabo za odmaševanje odtokov in dodatno gnojenje rastlin.

Poudaril je tudi, da je Snaga med prvimi v Sloveniji, ki uvajajo to prakso in prva, ki se je lotila sortirne analize bioloških odpadkov, skupaj z Ministrstvom za okolje; pri tem se je izkazalo, da je med biološkimi odpadki prisoten še precejšen delež še užitne hrane.

»Veseli me, da smo našli skupen jezik s podjetjem Snaga, pri čemer je ključno, da pri tem prepoznamo dva kroga krožnega gospodarstva – da je Organko narejen iz reciklirane plastike in da lahko iz odpadne hrane naredimo novo življenje,« je povedal direktor Skaze Robert Agnič. Sam izdelek deluje na način, da znižuje maso bioloških odpadkov za približno 25 %, ob tem pa uporabniki prepoznavajo, koliko odpadne hrane proizvedejo, je še dodal.

Župan MO Maribor Saša Arsenovič je na dogodku izrazil zadovoljstvo, predvsem nad uspešnim sodelovanjem Javnega podjetja Snaga iz Skupine JHMB z zasebnim podjetjem Skaza pri projektu, s kakršnimi prispevamo k ohranjanju našega planeta. Z veseljem bo tudi sam testiral tovrsten način obravnavanja bioloških odpadkov.

Direktor Javnega holdinga Maribor Andrej Rihter je poudaril, da JHMB podpira vsakršen projekt, ki omogoča boljše bivanje občanov in hkrati znižuje ogljični odtis. Zato bo JHMB z veseljem spremljal vsak podoben projekt v povezanih podjetjih.

Izvedena predaja novega čistilnega stroja

Na dogodku je bila izvedena tudi predaja novega čistilnega stroja, okolju prijaznega vakuumskega sesalnika Futur-E v uporabo Snagi. Ulični sesalnik je zasnovan in izdelan za zbiranje oz. sesanje mestnih odpadkov, kot so listje, papirčki, ogorki in drugi lahki materiali, ki lahko prehajajo skozi sesalno cev. Z njim bodo zaposleni v službi javne higiene lažje dostopali in počistili tudi nekatera težje dostopna mesta. Namenjen bo za čiščenje oz. sesanje površin na območju peš cone v središču mestu.

Ob predaji je župan izrazil željo, da bi bilo takšnih naprav, ki bodo zagotavljale lažje delo zaposlenim, čim več. Vakuumski sesalnik bo po današnji predaji od jutri že na delu na mariborskih mestnih ulicah.