V ritmu srca utripajoči zasloni, ognjena zavesa, dimni efekti, dovršena estetska podoba, presenetljiv spust balonov z vrha dvorane … Da je bil minuli večer spektakel, nikakor ni pretirano reči.

V dvorani Tabor je sinočnji večer s slovesnostjo in koncertom zaključil osrednji del praznovanja Dneva Slovenske vojske v Mariboru.

Slavnostni govor je imela predsednica republike Nataša Pirc Musar, zbrane pa sta še prej nagovorila tudi minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš.

Predsednica Pirc Musar je v svojem govoru poudarila pomen Slovenske vojske za varnost in stabilnost države ter se zahvalila pripadnicam in pripadnikom vojske za njihovo požrtvovalno delo, nakazala pa je tudi pomen Slovenske vojske v sodobnem svetu, polnem varnostnih izzivov.

[[image_2_article_66171]]

»Varnost je področje, kjer moramo vedno razmišljati o predvidljivih in nepredvidljivih razmerah, ki jih prinašata negotova prihodnost in strahovito hiter razvoj sodobnih tehnologij, in biti na vse to pripravljeni,« je povedala ter se pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske zahvalila z besedami:

»Hvala vam, ker ste eden od stebrov naše države, družbe in skupnosti ter nosilec vrednot, ki jih je treba v sodobni družbi nenehno poudarjati in prenašati na mlade generacije.«

Minister Šarec je v nagovoru izpostavil dosežke Slovenske vojske v zadnjem letu, med drugim njeno uspešno delo pri odpravljanju posledic lanskoletnih poplav. Poudaril je tudi pomen krepitve pomena in ugleda vojske v javnosti, osredotočil pa se je predvsem na modernizacijo Slovenske vojske, pri kateri izstopajo »modernizacija opreme, modernizacija načina pridobivanja kadra in modernizacija miselnosti«.

[[image_3_article_66171]]

Podobno je tudi generalpodpolkovnik Glavaš v svojem nagovoru predstavil prihodnje izzive Slovenske vojske in načrte za njen nadaljnji razvoj, pri čemer je še posebej podčrtal izzive, povezane s podnebnimi spremembami, med katerimi so v lanskem letu gotovo izstopale poplave. V okviru slednjih je še posebej zasijala lokalna 72. brigada Slovenske vojske – ta je prejela tudi priznanje red Slovenske vojske z zvezdo.

Ob tem so bila podeljena tudi druga priznanja: naziv naj vojaka za leto 2023 je prejel desetnik Rolando Kropej, naj podčastnik 2023 pa je štabni vodnik Aleksander Bratkovič. Priznanje red SV z zvezdo je, kot že omenjeno, prejela 72. brigada SV, veliko plaketo za sodelovanje pa je prejela Zveza društev General Maister. Opravili pa so tudi dve povišanji v čin brigadirja. Prva je bila v brigadirko povišana polkovnica Tatjana Pečnik, kot drugi pa je brigadir postal polkovnik Dean Groff.

»Noro« glasbeno doživetje s presenečenjem

Po slovesnosti je sledil koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z znanimi slovenskimi glasbeniki. Na odru mariborske dvorane Tabor so nastopili Vlado Kreslin, Nina Pušlar, Tomislav Jovanović Tokac in Leopold I., kot obljubljeno pa smo bili na odru priča tudi posebnemu glasbenemu presenečenju …

In to ni bil nihče drug kot kultni mariborski pevec, ljubljenec slovenskih src – Alfi Nipič, ki je navdušenje gledalcev požel predvsem s svojim pevskim poklonom domačemu Pohorju.

[[image_5_article_66171]]

Koncert, ki ga je zaključilo doživeto skupno prepevanje glasbenih gostov ob spremljavi Big Band Orkestra Slovenske vojske ter mladih pevcev Konservatorija za glasbo in balet Maribor, je bil pravi spektakel, ki so ga obiskovalci nagradili z bučnim aplavzom.

[[image_6_article_66171]]

Maistrov Maribor navdušeno pozdravil »srca pod uniformami«

Obiskovalci so bili nad koncertom navdušeni, da je bilo praznovanje pred uradnim rojstnim dnevom Slovenske vojske v Mariboru več kot dobrodošlo, pa je pokazala tudi množična udeležba Mariborčank in Mariborčanov ter vseh ostalih.