Na današnji dan so pričeli z rušenjem objektov na Rotovškem trgu, kjer bo v prihodnje stal večnamenski Center Rotovž. Danes so tako pričeli z rušenjem nekdanje zgradbe Mariborske knjižnice.

Po več kot desetletju bližje realizaciji

Po besedah župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča bodo porušili objekta, ki za nadaljnji razvoj centra nista pomembna ali ustrezno zavarovana, da rušenje ne bi bilo mogoče. Na tak način bo občina prihranila sredstva za gradnjo podzemne etaže, saj bo pod obstoječimi objekti mogoče umestiti strojne instalacije. Objekt bo na ta način cenejši in lažje bo umeščati vsebine v nove stavbe.

Danes je eden najpomembnejših dni za razvoj mesta in regije. Po več kot desetih letih danes simbolno začenjamo z umeščanjem kulture in znanja v srce mesta, ki idealno podpira našo vizijo in prizadevanja, kako povezati javni življenjski prostor ob Dravi in parku preko srednjeveškega dela mesta, torej ljudem prijazno brez hrupa in izpustov. Zato potrebujemo tako pomemben objekt, ki bo generiral kreativno znanje v mestu in regiji in vključeval vse generacije,” je dejal župan.

Z izgradnjo nove osrednje enote Mariborske knjižnice, razstavišča Umetnostne galerije Maribor in art kina ter ureditvijo Rotovškega trga bo nastala enovita kulturna celota, skupen prostor za druženje, razstave, filmske projekcije, koncerte in druge kulturne prireditve. Z izgradnjo centra bodo rešili prostorsko problematiko osrednje mariborske mestne knjižnice, obenem pa ustvarili prostorske pogoje za kulturne vsebine moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, za kar je bil v času Evropske prestolnice kulture 2012 predviden center MAKS, ki pa ni bil nikoli realiziran.

Obenem je poudaril, da gre pri projektu Centra Rotovž za dokaz uspešnega sodelovanja na ravni lokalnega okolja in celotne države.

Dela potekajo skladno z načrti

V prihodnje si Arsenovič na tem mestu obeta tudi prehod do Slovenskega narodnega gledališča (SNG) v bližini, saj si prizadeva pod Glavni trg umestiti garažno hišo.

Gradnja zaenkrat poteka skladno z načrti. “Smo v fazi zaključevanja pripravljalnih del in v začetku rušitvenih del. Najprej bomo zrušili objekt knjižnice, nadaljevali bomo z rušitvijo objekta na Rotovškem trgu 9, sledi izkop gradbene jame,” pa je dejal Matej Benko, vodja gradbišča.

Po besedah Benka dnevno pričakujejo približno 25 do 30 tovornih vozil na gradbišču, kar pomeni obremenitev sosednjih ulic. Najbolj obremenjujoče za sosede bo v času rušitev in izvajanja podgradnje, torej od marca letos do novembra. Zaenkrat pritožb s strani sosedov ni bilo, da bo tako tudi ostalo, pa upajo še v prihodnje.

Končni rok za izvedbo del je leta 2024, uporabno dovoljenje pa naj bi po besedah vodje gradbišča pridobili do aprila 2024. Projekt Center Rotovž je vreden okoli 25 milijonov evrov. Polovico bo primaknilo ministrstvo za kulturo, polovico pa bo mariborska občina zagotovila v proračunih v letih 2021, 2022 in nato še 2023.