Kulturni inkubator je v včeraj, 27. aprila 2024, postal središče nekoliko drugačnega nastopa. Kraljice preobleke iz zasedbe Haus of Vulva, ki vključuje visoko bradato teto, ostrojezično boginjo, opulentno dekle in teatralno koketo, so namreč poskrbele za spektakel, kot ga naše mesto še ni videlo.

Prva štajerska drag queen skupina

Haus of Vulva je prva štajerska drag queen skupina, ustanovljena leta 2019, znana predvsem po edinstvenih nastopih njenih članic – Karmen Daš, Vera Vulva, Patricia Vulva in Dia Vulva. Kraljice so se sicer v preteklosti že predstavile v sklopu mariborske Parade ponosa leta 2023, zdaj pa so se vrnile na pravi oder z nečim resnično posebnim.

Karmen Daš, znana kot kraljica "žnablanja", je poskrbela za smeh in zabavo, medtem ko je Vera Vulva, brkata lepotica, prevzela srca s svojo pristnostjo. Patricia Vulva, modna papaja, je navdušila s svojim slogom, Dia Danica pa je, kot se za zgovorno sosedo spodobi, povezovala dogodek s svojim značilnim humorjem in energijo.

"Ta show smo v bistvu pripravile za dogodek, ki se je februarja odvijal v baru Zorica v Ljubljani. Same priprave so potekale približno tri mesece – čez novo leto, do februarja. Po prvi izvedbi pa smo se ugotovile, da bi bilo dobro par stvari zamenjati in spremeniti. V Maribor smo torej prinesle malo boljšo verzijo že znanega nastopa," nam je zaupala Vera Vulva.

Kot nam je po nastopu povedala drag mama, Karmen Daš, so se za sam nastop urejale nekje 4 ure. "Kje naj začnem? Zjutraj se seveda stuširaš, pobriješ in podobno. Samo ličenje in oblačenje pa je danes trajalo nekje 3 do 4 ure," je dejala.

Naslednja priložnost za ogled bo junija

Dogodek, poimenovan "Terme Vulva," je pritegnil ogromno množico obiskovalcev, zato je Kulturni inkubator s kapaciteto do 80 ljudi pokal po šivih. Doris Špurej, specialistka za mladinsko delo v MKC-ju nam je celo zaupala, da so prijavnice zaprli že po štirih dneh.

"Takšni dogodki so pomembni predvsem zato, ker z njimi dosežemo ciljno publiko, ki je drugače ne. Tudi na ta način lahko mladim namreč nudimo podporo, ki jo nekateri res nujno potrebujejo. Seveda pa želimo dati priložnost tudi mladim umetnikom, da se le-ti predstavijo subkulturam, ki v kakšnih drugih prostorih ne najdejo mesta zase," je pojasnila Doris.

Tisti, ki so dogodek zamudili, bodo morali počakati na naslednjo priložnost, ki bo že 29. junija

Prireditev v Kulturnem inkubatorju je pokazala, da je queer kultura v Mariboru v polnem razmahu in, da se vedno bolj vključuje v kulturno dogajanje mesta. Odpiranje prostora za takšno vrsto izražanja in ustvarjanja je namreč, po besedah organizatorjev, ključnega pomena za oblikovanje vključujoče skupnosti.