Ne le učenci in učenke Osnovne šole Prežihovega Voranca, temveč tudi vsi mariborski otroci so se danes lahko razveselili novega večnamenskega igrišča. »To igrišče smo čakali toliko let, da smo sedaj res zelo, zelo vzhičeni in neizmerno hvaležni,« z navdušenjem za nas pove ravnateljica Osnovne šole Prežihovega Voranca Barbara Pernarčič. Na otvoritvi se je zbralo več sto otrok, njihovih staršev in drugih meščanov, ki so z velikimi pričakovanji dočakali slavnostni prerez traku. 

Športna igrišča pravi hit v mestu

Novo igrišče kot tudi številna druga, ki stojijo ob mariborskih šolah, so odprta vsem – tudi v popoldanskem času in med vikendi. »Vesel sem, da smo z ravnatelji pred leti dosegli dogovor, da so odprli vsa igrišča. Veliko delamo na osveščanju tega, da ne moremo graditi in istočasno zaklepati javne infrastrukture. Nimamo dovolj denarja, da bi lahko imeli toliko tega, zato moramo spodbujati naše mlade k temu, da se obnašajo spoštljivo do tega, kar imajo in da pustijo našim zanamcev to, kar smo danes tu uredili,« za nas pove župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, ki je po slavnostni otvoritvi tudi sam z otroki preizkusil novo igrišče.

Vrednost investicije je znašala 250 tisoč evrov, od tega je 100 tisoč evrov prispevalo Ministrstvo za gospodarstvo, šolstvo in turizem.

»V športna igrišča smo v zadnjih petih letih ogromno vložili in so pravi hit v mestu. Prav uživamo v tem, da so vsa igrišča polna. Veseli me tudi, da so ravnatelji in ravnateljice prisluhnili naši želji, da se igrišča odpirajo. Prej so bila vsa igrišča zaprta po 16. uri, zdaj pa imamo to politiko odprtih igrišč. Veseli nas, da smo prejeli tako dober odziv,« nam pove podžupan dr. Samo Peter Medved.

[[image_3_article_65428]]

Kot nadaljuje župan, pospešeno urejajo tudi drugo športno infrastrukturo v mestu. »V Kamnici smo na pol poti, manjka še tartan, tukaj je narejeno v polni podobi. Gremo naprej z Osnovno šolo Leona Štuklja in tako naprej. Celo mesto bo počasi dobilo enako športno infrastrukturo,« pravi župan.

Otrokom so se pridružili številni slovenski športniki

Dopoldan so na tem igrišču sicer že igrali prijateljske tekme. »Danes dopoldan smo tu gostili sosednje šole in igrali prijateljski turnir košarke in odbojke. In res je bilo tako prijetno, krasno vzdušje,« pove ravnateljica šole. Osrednja dogodka popoldanskega druženja pa sta bila VIP nogometna in košarkarska tekma.

[[image_2_article_65428]]

Otrokom so se poleg župana in podžupana pridružili številni drugi slovenski športniki: alpski smučar Boštjan Kline, taekwondoist Ivan Konrad Trajkovič, atlet Matic Ian Gučel, nogometaš Aleš Martelj in kar nekaj košarkarjev. »Te igre organiziramo z namenom promocije športa, predvsem da športniki tu igrajo, kot vzor naši mladini. Otroci so seveda voditelji iger pri tem pa pomagajo tisti, ki so v svojem športu dobri,« je za nas dejala Pernarčič in dodala, da so se na poziv odzvali prav vsi. 

Dogodek je privabil kar veliko množico obiskovalcev. Nad igriščem pa so bili seveda najbolj navdušeni otroci. »Fino je, tu bomo zdaj lahko ''špilali'' nogomet s sošolci,« pravi eden izmed osnovnošolcev.

Dogodek je spremljala živa glasba, obiskovalcem so postregli hrano in pijačo, vse skupaj pa povezali tudi z Dnevom Zemlje. »Dan Zemlje je za nas že kar nekaj let pomemben dogodek, ker otroke učimo trajnosti in puščanja našega planeta našim zanamcem takšnega, kot si ga želimo tudi sami in v okviru tega izvajamo tudi nekaj akcij. Med njimi je tudi izmenjevalnica oblačil, pri tem je naša želja, da vsak vzame kar rabi in pusti tisto česar ne, da zmanjšujemo potrošništvo. To je sedaj že naša četrta izmenjevalnica oblačil,« nam še pove Barbara Pernarčič.