Kdo bi si mislil, da se je mogoče tudi na hodnikih srednje šole preleviti v delničarja … Nedavni dogodek na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor je omogočil prav to.

V okviru programa dijaških podjetij Junior Achievement Slovenija so namreč dijaki 4. letnika SEŠG Maribor organizirali tržni dan svojega podjetja ReVinArts d.d., ki je ponudil vpogled v samo podjetje, hkrati pa tudi možnost nakupa njihovih izdelkov in delnic. Ob tem je bil izkupiček prodaje izdelkov ter delnic predan v dobrodelne namene društvu UPornik.

[[image_2_article_65307]]

Trajnostno zavedni podjetniki

Mlado dijaško podjetje ReVinArts d.d., ki v ospredje postavlja »upcycling« odsluženih predmetov, njihovo oživitev in popestritev ter tako v praksi živi koncept krožnega gospodarstva, sestavlja kar 22 dijakov, ki v podjetju prevzemajo različne funkcije – od predsednika uprave, do marketinga, financ, dizajna in produkcije …

[[image_7_article_65307]]

Dijaki so tako v jedro svojega podjetja postavili trajnostno idejo, ki je tako njim kot njihovim sovrstnikom precej blizu – oživljanje in nadgrajevanje odsluženih izdelkov, ki tako postanejo »second hand« oziroma vintage kosi.

[[image_8_article_65307]]

Med izdelki podjetja ReVinArts d.d., ki so jim novo življenje vdihnili kar dijaki sami, je bilo tako mogoče najti vse od okrašenih školjk in dišavnih vrečk do sodobnih umetniških izdelkov ter poslikanih odsluženih šolskih stolov.

[[image_4_article_65307]]

Delovanje podjetja ReVinArts d.d. je mogoče spremljati na njihovih socialnih omrežjih, ki so dokaz, da dijaki v svoje podjetje resnično vložijo veliko truda in časa.

Kot pojasni mentorica podjetja, profesorica Jolanda Lep, je dijaško podjetje organiziralo tudi poseben natečaj, v okviru katerega so nastali robotki – osebni asistenti iz odsluženih materialov, dijaki pa so nedavno organizirali navdihujoč pogovor s predsednikom uprave NLB d.d. Blažem Brodnjakom.

 

[[image_5_article_65307]]

Z dijaškimi podjetji do številnih novih znanj

Dijaška podjetja na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor nastajajo s podporo Junior Achievement Slovenija, Zavoda za spodbujanje podjetnosti mladih, v okviru katerega srednješolci preko šolskega leta izkusijo vse faze vodenja podjetja, ob tem pa pridobijo številna dragocena znanja.

[[image_1_article_65307]]

Eno od njih, s katerim so se mladi dijaki – podjetniki ReVinArts d.d., srečali v tem tednu, je gotovo prodaja lastnih izdelkov ter prodaja delnic, s katerimi so lahko obiskovalci tržnega dneva, med katerimi so se znašli predvsem dijaki šole ter njihovi profesorji, postanejo njihovi delničarji.

[[image_3_article_65307]]

Z dodano dobrodelno noto, seveda, saj so dijaki zbrane prispevke tržnega dneva velikodušno namenili mariborskemu društvu UPornik.