Pojav koronavirusa precej vpliva na turizem, saj so priljubljene lokacije prazne, mestna središča precej samevajo, kar se bo nedvomno kazalo tudi v gospodarstvu. V uredništvu osrednjega spletnega medija Maribor24.si pa nas je zanimalo, ali tovrstne posledice med drugim utegnejo zamajati trg nepremičnin, kakšen bo po epidemiji, ki smo ji priča, ali bodo nepremičnine dražje oziroma cenejše in podobno.

Dolgoročni vpliv: padec kupne moči prebivalcev

Boštjan Udovič, direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami na Gospodarski zbornici Slovenije, je povedal, da je o tem po njegovem mnenju še preuranjeno ugibati.

Boštjan Udovič: »Če bodo ukrepi za ohranjanje gospodarstva uspešni lahko tudi v tem delu ne bo čutiti pomembnega vpliva.«

»Na najemnem trgu gre sicer pričakovati več ponudbe in nižje cene, ker bo turistični obisk doživel velik udarec. Pri kupoprodajnih poslih pa bi dolgoročni vpliv lahko imel predvsem padec kupne moči prebivalcev. Če bodo ukrepi za ohranjanje gospodarstva uspešni lahko tudi v tem delu ne bo čutiti pomembnega vpliva. Kljub temu osebno pričakujem, da se bo kriza tudi v prometu z nepremičninami precej poznala. Vendar bolj pri zmanjšanju obsega poslov kot pri cenah nepremičnin, je pojasnil Udovič.

Prodajalci še vedno pripravljeni prodajati

Daniel Angel Sauli, direktor Atrium nepremičnine, pa pravi, da je situacija na trgu nepremičnin zaradi ukrepov in posledične psihoze vedno večjega dela prebivalstva zelo umirjena. »Spremljamo sicer priliv in odliv ponudbe na trgu, lahko pa rečemo, da so prodajalci še vedno pripravljeni prodajati. Opažamo, da je kupcev bistveno manj aktivnih, tisti, ki povprašujejo, pa so sedaj v situacijah, kjer morajo rešiti stanovanjski problem,« je razložil Angel Sauli.

Daniel Angel Sauli: »Opažamo, da je kupcev bistveno manj aktivnih, tisti, ki povprašujejo, pa so sedaj v situacijah, kjer morajo rešiti stanovanjski problem.«

O vplivih cen na nepremičninskem trgu glede trenutne krize oziroma sprejetih ukrepov sogovornik dodaja, da gre zgolj za predvidevanja oziroma špekulacije. »Je pa logično za sklepati, da je prizadetih veliko dejavnosti in bodo tudi takrat, ko bo življenje vrnjeno v ‘normalne’ tirnice, posledice na gospodarstvu ostale, kar bo vplivalo na kupno moč, ki bo manjša. To vpliva na povpraševanje,« je prepričan sogovornik.

Daniel Angel Sauli: »Ob že napovedanih ukrepih smo pripravili protokole, ki jim omogočajo oglede nepremičnine popolnoma na daljavo.«

Obenem se sprašuje, pravi, kaj se dogaja s ponudbo, saj je razmerje ponudbe in povpraševanja tisto, ki »narekuje« gibanje cen. »Ponudbe trenutno nismo imeli preveč, tako da drastičnih padcev ni za pričakovati. Glede na razmere pa menim, da tudi rast ni več realna,« še pravi Angel Sauli.

Do strank s prilagojenimi pristopi

V trenutnih razmerah, ko je gibanje omejeno, so po besedah Angel Saulija že ob napovedanih ukrepih pripravili protokole, ki jim omogočajo oglede nepremičnine popolnoma na daljavo. »Delamo v glavnem na odnosih s strankami, da ugotovimo, kdo potrebuje sedaj pomoč in na izobraževanjih. Že kar nekaj časa imamo svojo tehnologijo za snemanje nepremičnin za virtualne oglede v 3D in HD kvaliteti, a je treba priznati, da zasedenih nepremičnin ne moremo posneti zaradi naše in strankine varnosti. Zato imamo temu prilagojen drug pristop, da lahko zadevo izvedemo vsi na daljavo, torej kupec, prodajalec in agent,« je dejal Angel Sauli.

Daniel Angel Sauli: »Na potezi je država, da s pametnimi ukrepi to prepreči in pride naproti delodajalcem.«

O pričakovanjih po krizi pa doda, da je povsem logično, v kolikor bo rast brezposelnosti velika, da bo pripravljenost za nakup padala. »Na potezi je država, da s pametnimi ukrepi to prepreči in pride naproti delodajalcem,« je zaključil Angel Sauli.

Slika je simbolična

Cene nepremičnin bolj stabilne

Branko Potočnik, direktor Nepremičninske agencije Insa, pa meni, da tako kot vsaka kriza, bo tudi ta v prvem obdobju vplivala na nepremičninski trg.

Branko Potočnik: »Najbrž ni dvoma, da recesija bo, a odprto ostaja vprašanje, kako globoka bo in kako dolgo bo trajala.«

»Upam, da smo se iz minulih situacij naučili, da so cene nepremičnin bolj stabilne in se manj ter počasneje odzivajo na gospodarska dogajanja, kot cene nekaterih drugih dobrin. Pričakujem, da bo prišlo do korekcije cen nepremičnin, vendar menim, da bo ta večja na območjih, kjer so cene v minulih letih močno narasle in so trenutno zelo visoke, do manjših popravkov pa tam, kjer so že v osnovi precej nižje, kot je pri nas na Štajerskem,« je poudaril Potočnik.

Podobnega primera v sodobni zgodovini še ni bilo

Po njegovem najbrž ni dvoma, da recesija bo, a odprto ostaja vprašanje, kako globoka bo in kako dolgo bo trajala.

Branko Potočnik: »V zelo kratkem času je gospodarstvo praktično ugasnilo.«

»Podobnega primera v sodobni zgodovini še ni bilo. V zelo kratkem času je gospodarstvo praktično ugasnilo. Po drugi strani pa so vlade presenetile z obsežnimi in hitrimi ukrepi, ki naj bi pomagali tako prebivalstvu kot tudi gospodarstvu, kjer je potrebno predvsem ohraniti delovna mesta. Ta so ključna za razvoj gospodarstva, delovanje trga in nenazadnje tudi za dogajanje na nepremičninskem trgu. V kolikor bo gospodarstvo zadihalo in začelo normalno delovati brez prevelikih odpuščanj, potem bodo ljudje imeli zaposlitve, banke bodo kreditirale občane in trg se bo nekako vzpostavil,« je sklenil Potočnik.