V programu Mladi za napredek Maribora, podprtem s strani mestne občine, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM), je letos sodelovalo 270 osnovnošolcev in dijakov. Na današnji prireditvi 3. aprila v Narodnem domu Maribor bodo objavili rezultate ter podelili nagrade najboljšim mladim raziskovalcem, mentorjem in šolam, poroča STA.

Več kot 160 mentorjev in 270 mladih avtorjev

Po navedbah ZPM Maribor je letos bilo skupno oddanih 178 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov, ki so jih pripravili več kot 160 mentorjev in 270 mladih avtorjev na 29 področjih raziskovanja. Osnovnošolce so najbolj zanimale sociologija, psihologija in zgodovina, medtem ko so se srednješolci posvečali številnim področjem.

Ocenjevalne komisije ocenjujejo, da so tudi letos raziskovalne naloge in inovacijski predlogi na visoki kakovostni ravni. Pri ZPM Maribor pa si želijo predvsem, da bi ustvarjalnost in inovativnost mladih našli potrditev ter uresničitev tudi v gospodarstvu in družbi nasploh.

Na zaključni prireditvi, kjer bo za kulturni program poskrbeli letošnji ali nekdanji raziskovalci, bodo razglasili rezultate in podelili nagrade. Najboljši avtor raziskovalne naloge med osnovnošolci bo prejel nagrado ZPM Maribor, medtem ko bo najboljši med srednješolci prejel nagrado Mestne občine Maribor, imenovano nagrada dr. Brede Žerjal. Poleg tega bodo podelili nagradi za najboljšo šolo in najboljšega mentorja.

Program je lani obeležil 40 let obstoja

Program Mladi za napredek Maribora je lani obeležil 40 let obstoja. V tem obdobju je v programu sodelovalo več kot 16.500 mladih avtorjev, ki so bili pri delu podprti s strani več kot 6000 mentorjev. Skupaj so pripravili in oddali več kot 8200 raziskovalnih nalog.

Raziskovanje mladih v programu Mladi za napredek Maribora poteka vsako šolsko leto od šolskega leta 1983/84. Sprva je program organizirala Mestna občina Maribor, od leta 2007 pa ga vodi ZPM Maribor. Namen programa je spodbujati in razvijati ustvarjalnost ter inovativnost mladih, hkrati pa jih učiti samostojnega raziskovalnega dela. Po besedah koordinatorice programa Urše Žiger pa program tudi vzbuja zavest o soodgovornosti za razvoj okolja, v katerem mladi živijo.