Kresovanja so starodaven običaj, ki se na Slovenskem praznuje že stoletja. Kurjenje kresov običajno poteka na predvečer prvega maja, ko se ljudje zberejo ob ognjih, pojejo, plešejo in se veselijo prihoda pomladi in daljših dni.

Kresovi so simbol svetlobe, topline in premagovanja teme. Verjame se, da ogenj odganja zle duhove in prinaša srečo v prihodnjem letu. Praznovanje je pogosto povezano tudi s starodavnimi običaji, kot so iskanje praproti, spuščanje vencev po rekah in obredno skakanje čez ogenj.

Kresovanja so danes priljubljena družabna in kulturna prireditev, ki jo obišče veliko ljudi. Na mnogih koncih Slovenije se organizirajo organizirana kresovanja, kjer so za zabavo poskrbljeni glasbeniki, plesalci in drugi nastopajoči. 

Veselo bo v Malečniku in Rušah 

Kresovanje bo v Malečniku, začelo se bo 30. aprila ob 17. uri. Dogodek so poimenovali Špricerkres. Nastopili bodo Parni valjar in DJs Brata Fluher. "Parni valjar že nastavlja strune, pripravili so tudi že spisek nepozabnih melodij, dopolnila pa jih bosta DJ brata Fluher. V Malečniku bo poskrbljeno tudi za kulinarično razvajanje ob Karlovih dobrotah - Bistro pri Karlu," so zapisali organizatorji.

Kresovanje v Rušah bo v torek potekalo od 18. ure naprej v Športnem parku Ruše. V spremstvu Godbe Ruše in mažoret bo izveden pohod z baklami, s katerimi boste ob mraku ob zvokih harmonike prižgali simboličen kres. Obljubljamo nepozabno zabavo do jutranjih ur z glasbeno skupino CHICAS.

Tanja Žagar v Miklavžu

Vabljeni tudi na kresovanje na Miklavškem trikotniku v Miklavžu na Dravskem polju s pestrim programom. Med 17. in 18. 30 uro bodo potekale ustvarjalne delavnice in poslikava obraza. Za otroke bodo na voljo napihljiva igrala. Ob 18. uri bodo postavili majsko drevo, ob 20.30 pa bodo prižgali kres. Med 19. in 2. uro vas bo zabaval ansambel Štraus, po 22. uri pa sledi nastop Tanje Žagar s spremljevalno skupino. Za jedačo, pijačo in sladki program poskrbljeno.

Za prihod na kresovanje bo na voljo krožna vožnja z brezplačnim avtobusom, ki bo ustavljal na vseh postajališčih v občini Miklavž na Dravskem polju.

V Slivnici že v petek 

Kresovati bo mogoče tudi v Hočah, in sicer v torek, 30. aprila, ob 18. uri, pri gasilskem domu v Hočah. Za glasbo bo poskrbel Ansambel Dar. Kresovanje bo tudi v Slivnici, a že v petek, 26. aprila.  Začelo se bo ob 19. uri v športnem parku Športnega društva Slivnica pri Mariboru.  Za vzdušje bo poskrbela skupina Calypso.

Tradicionalno kresovanje imajo tudi na Ptuju, ki se bo odvijalo v torek 30. aprila, ob 19.00, na Panorami pod Ptujskim gradom. Nastopali bodo Ljubavnici, Nina Donelli, Dejan Dogaja Band in Skupina Smile.