Temperature na današnji deževni dan niso padle pod ničlo, čez noč tudi na našem koncu ni padla večja količina dežja. Vremenske razmere v teh dneh še toliko bolj pozorno spremlja lokalni amaterski vremenar Albin Gradišnik, ki ima v Krčevini pri Vurbergu svojo vremensko postajo, je pa tudi ljubiteljski astronom.

Njegova vremenska postaja leži na nadmorski višini 328 metrov in je približno 15 kilometrov zračne linije oddaljena od Maribora. 

Med polnočjo in 8. uro zjutraj je padlo 12,7 mm dežja

Amaterska vremenska postaja Gradišnik v Krčevini pri Vurbergu je, kot nam je povedal Gradišnik, danes zjutraj (23. aprila) ob 5:15 namerila pozitivno temperaturo zraka, in sicer +1,6°C (suhi termometer). Temperatura, ki smo jo občutili, je znašala -1,4°C, kar je posledica severozahodnega vetra, ki je v tem času pihal s hitrostjo (sunki) 14,8 km/h (4,1 m/s). Temperatura mokrega termometra je bila 1,5°C (suhi termometer kaže temperaturo zraka, mokri termometer pa temperaturo vlažnega zraka).

[[image_1_article_65524]]

Na števcih prikazovalnikov merilnih naprav na omenjeni amaterski vremenski postaji smo videli, da je bila v tem času (ob 5:15) točka rosišča pri 1,31°C. Rosišče je temperatura, pri kateri se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Odvisno je od zračnega tlaka (relativni zračni tlak ob 5:15 je bil 1014,0 hPa) in od vsebnosti vodne pare v zraku.

Na predmetu, ki je istočasno ohlajen pod temperaturo rosišča in ledišča,  nastane ivje. Po izmerjenih podatkih se tem vrednostim temperatura ni približala.

Relativna zračna vlaga je bila 98-odstotna, prani tlak je znašal 6,7 hPa. Absolutna specifična vlažnost je bila 4.15 g/kg, absolutna vlažnost zraka pa 5,30 g/m³.

Med polnočjo in 8. uro zjutraj je padlo 12,7 mm dežja. Največji trenutni naliv je bil zabeležen ob štirih zjutraj z 6,6 mm/h. Iz obeh izmerjenih podatkov je razvidno, da čez noč ni padla večja količina dežja.