Pomislite, koliko nepozabnih prigod bi lahko zapisali, če bi zapisali vse dogodivščine na delovnem mestu. To je storila 36-letna natakarica iz Maribora Branka Kadić. Službene anekdote iz lokala je zbrala v knjigi Natakarjeve prigode, s tem pa požela hvalospeve in posejala mnoge nasmeške. Za pokušino najprej ena izmed prigod iz njene knjige:
Si en prijazen gospod naroči pico. In ko že poje grižljaj ali dva, me prosi, če bi mu prinesla še malo sveže čebule.
Ko mu prinesem račun, me prijazno opozori.
G: Joj, gospodična, vidim, da ste pozabili računat dodatek čebule.
N: Ne, gospod, nisem, je že v redu. Nisem je računala.
Gospod vstane, me pogleda in v moj mali prifrkjen nos pihne svoj zadah po čebuli in reče.
G: No, pol pa vam je malo vrnem nazaj.
(Zelo prijazno gospod. Najlepša hvala. Pa še kdaj!)
Dolgčas res ni nikoli
“Častna titova, da je vse resnično,” pristavi jezična Mariborčanka. A to je le ena izmed mnogih prigod, ki jih je vedno dobro razpoložena Branka, doživela v 18-ih letih, odkar dela kot natakarica: “V tem poklicu vztrajam, ker mi nikoli ni dolgčas, vedno se kaj dogaja in ko že misliš, da si videl in slišal vse, te vedno znova nekaj preseneti.” Ob koncu vsake prigode pripiše še svoje mnenje, ki ga, seveda, gostom zaradi službenega bontona ne sme povedati.
Ste kralj v natakarskih očeh?
Natakarica je v svojih dolgoletnih izkušnjah ljudi dodobra spoznala, zato ji že ob vstopu gosta v lokal postane jasno, s kakšno osebo ima opravka. “Najbolj cenim tiste goste, ki pozdravijo ali odzdravijo, ko stopijo v gostilno in niso pozabili na osnovni bonton. Verjeli ali ne, jih je še kar nekaj,” pojasnjuje Branka in v isti sapi dodaja: “Najbolj pa ne maram tistih, ki živijo za rek gost je kralj! Kralj si, ko se znaš obnašati, kot se spodobi. Potem si v naših natakarskih očeh kralj.”
G: Kaki je danes vegetarijanski menu?
N: Sojin polpet z rižem.
G: Tega pa ne bom, ker ne vem, ker žival je morala zato umret.”
(Slon pa bivol gospa, 100 posto.)
Ko je še paradižnik strupen
Branka opaža, da so gostje glede hrane vedno bolj zahtevni, še posebej, ko je v igri zdrava prehrana. “Ker je gost nekje prebral, da je himaljska sol edina zdrava sol, zahteva da se ta uporblja tudi na naših jedilnikih. Bil je paradižnik strupen, pa vse bi morali imet eko in bio. Na koncu pa je z vsemi temi njegovimi zdravimi pribliski namesto solate nastal dunajski zrezek, ki ga na jedilniku sploh ni,” še pristavi natakarica, ki opaža, da je takih več kot polovica gostov.
Gostu bi pojedla …
A tudi Mariborčanka priznava, da se tudi njej kdaj pa kdaj zalomi. “Enkrat sem gostu namesto, da mu raje povem, rekla, da mu raje pojem. No, zdaj vidite da tudi jaz nisem popolna natakarica,” pristavi z nasmeškom. Si upate vzeti knjigo v roke? Mogoče se pa najdete v kateri izmed natakaričinih prigod …