Po minulem kongresu slovenskih Socialnih demokratov, ki je sledil mesecem strankine medijske pozornosti, se novi predsednik SD Matjaž Han zaveda, da je pred njim veliko dela tako pri konsolidaciji stranke kot pri njeni finančni sanaciji ter predvsem pri njeni viziji v prihodnje.

Kako na novega predsednika gledajo v občinskem odboru SD Maribor? Kakšna pričakovanja mu postavljajo in kako vidijo prihodnost stranke?

Z nami je nekaj misli delil predsednik občinskega odbora SD Maribor Damjan Cvetko, ki je povedal: »Socialni demokrati smo se v izboru novega vodstva zavezali popolni preglednosti in odprtosti. Vključili smo širok spekter mnenj in pogledov, kar je omogočilo temeljito razpravo. Rezultat tega skrbnega procesa je izvolitev novega predsednika ter drugih ključnih organov naše stranke.«

Ob tem Cvetko dodaja, da v SD Maribor z velikim zadovoljstvom potrjujejo, da je bila izvolitev predsednika plod uspešno zaključenega demokratičnega postopka.

Bo Han Štajerski namenil več pozornosti?

Nikakor ne gre zapostaviti tudi dejstva, da korenine Matjaža Hana izvirajo iz štajerskih koncev, zato se poraja vprašanje, ali bo novi predsednik SD morda zato bolj pozoren na potrebe Štajerske oziroma kar celotne Vzhodne kohezijske regije.

»Vprašanje o posebni pozornosti predsednika do naše regije je bolj v domeni njega samega, a v Mariboru bi bili seveda zelo veseli dodatne podpore,« pojasnjuje Cvetko, ki dodaja:

»Matjaž Han je že kot minister pokazal, da mu je mar za naše mesto, še posebej med projektom OFEM, ko smo to podporo močno potrebovali. Seveda pa kot predsednik zastopa celotno Slovenijo, zato upamo in pričakujemo, da bo naša regija obravnavana pravično in enakovredno. Verjamemo, da bodo naše potrebe upoštevane in da ne bomo zapostavljeni.«

Kaj pričakujejo v mariborskem SD? 

In kakšna pričakovanja pred novega predsednika Hana postavljajo mariborski Socialni demokrati»Naša pričakovanja od novega predsednika so jasna in neodvisna od geografske lege. Želimo si, da bi predsednik krepil našo stranko tako znotraj kot navzven, razvijal njeno mrežo, širil ideje in rešitve socialdemokracije, nas predstavljal z neomajno integriteto in vodil stranko skozi vse vzpone in padce,« pove Cvetko, ki še doda:

»Pričakujemo, da bo s svojim delovanjem zgradil tako močno zaupanje med državljani, da bomo na prihodnjih volitvah dosegli visok, če ne celo najvišji odstotek glasov med vsemi demokratičnimi strankami.«

Kaj pa socialdemokracija?

Bo novi predsednik premik tudi za samo socialdemokracijo? »Ko razpravljamo o socialni demokraciji, ne govorimo le o Sloveniji, ampak o globalni ideji. Socialna demokracija je bila v zadnjih sto letih ključna sila za napredek, ki je prinesla številne kulturne in politične spremembe po svetu,« meni Cvetko, ki dodaja:

»Nekateri menijo, da so trenutni izzivi socialne demokracije posledica njenih preteklih uspehov, in deloma je to res. Kljub temu je bistveno, da še naprej branimo dosežene pravice in se prilagajamo novim izzivom, kot so demografske spremembe, industrijska avtomatizacija, razvoj umetne inteligence, podnebne spremembe in geopolitične premike.«

»Socialna demokracija mora ostati močan zagovornik pravičnosti, pri čemer moramo biti pozorni, da ne podležemo prekomernemu vplivu konzervativnih in neoliberalnih tokov, kot se je to v preteklosti že dogajalo,« še pripomni in pojasni, da v Mariboru Socialni demokrati nadaljujejo z delom po načrtih, ki krepijo lokalno skupnost in stranko.

»Osredotočeni smo na lokalne in regionalne teme, ob tem pa upoštevamo tudi nacionalne in globalne trende, da lahko učinkovito odgovorimo na okoljske in družbene izzive. Od našega novega predsednika pričakujemo, da bo to delo ne le podprl, ampak tudi aktivno dopolnil, s čimer bomo skupaj lažje dosegli naše cilje,« pove Cvetko.

»V Socialnih demokratih smo dokazali, da smo stranka mnogih glasov, ne zgolj enega,« zaključi Damjan Cvetko: »Znamo se ne le pogovarjati, ampak tudi doseči soglasje. Upamo, da bomo s tem pristopom znova pridobili zaupanje ljudi. Naš cilj je delovati načelno in napredno, vedno z jasno držo in odločnostjo.«