Tudi Občina Lenart se je prek Ministrstva za obrambo, in sicer Uprave RS za zaščito in reševanje, Civilne zaščite, Skupnosti občin Slovenije in humanitarnih organizacij, skupaj z ostalimi občinami vključila v zbiranje humanitarne pomoči za Ukrajino in begunce iz Ukrajine. Župan mag. Janez Kramberger je povedal, da v občini z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v Ukrajini: “Težko si predstavljamo, kaj se lahko dogaja v 21. stoletju praktično v naši soseščini. Le dobrih 600 kilometrov smo oddaljeni od ukrajinske meje in to kar lahko vidimo po javnih medijih je res zaskrbljujoče. Kot občina smo se skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje vključili v zbiranje pomoči za begunce, tiste, ki prihajajo v sosednje evropske dežele, in tudi za tiste, ki prihajajo k nam v Slovenijo. Organizirali smo se tako, da bomo lahko zbirali tudi materialno pomoč, ki jo ti ljudje potrebujejo.”

Kot nadaljuje, je Ukrajino v stiski in strahu pred vojnimi napadi doslej zapustilo več kot milijon ljudi, zlasti žensk in otrok. Župan je prepričan, da je pomoč potrebna tako za tiste, ki so ostali v Ukrajini, kot za ukrajinske begunce, ki so zapustili svojo državo in pomoč poiskali tudi pri nas.

Rdeči križ in Slovenska karitas sta odprla transakcijska računa

Denarna sredstva za pomoč prebivalcem v Ukrajini lahko nakažete na transakcijski račun humanitarnih organizacij:

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE
Svoj prispevek za akcijo »Pomoč Ukrajini« lahko nakažete na
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
SKLIC: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X
KODA NAMENA: CHAR

SLOVENSKA KARITAS
SLOVENSKA KARITAS, KRISTANOVA ULICA 1, 1000 LJUBLJANA
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
SKLIC: SI00 870
NAMEN: POMOČ UKRAJINI
PRISPEVEK V VIŠINI 5 EUR JE MOGOČE POSREDOVATI S SMS SPOROČILOM KARITAS5 NA 1919.

Materialno pomoč v Lenartu zbirajo v prostorih podjetja Prevent – Halog ob torkih in četrtkih

Humanitarno in materialno pomoč za Ukrajino in ukrajinske begunce zbirajo tudi v občini Lenart, in to za območje vseh šestih občin Upravne enote Lenart. Zbiranje humanitarne pomoči bo potekalo v prostorih podjetja Prevent – Halog d.o.o. v Lenartu. Dostop je mogoč prek glavnega vhoda iz Obrtne ulice, in sicer ob torkih in četrtkih od 9. do 12. ure in od 15. do 18. ure. “Na tej lokaciji lahko ljudje oddajajo tudi materialno pomoč. Gre za higienske pripomočke, komplete prve pomoči, prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja (vsaj po leta), gasilsko reševalno opremo, osebno reševalno opremo, skratka to, kar v tem trenutku najbolj potrebujejo,” še pravi lenarški župan.

Gre za higienske pripomočke, komplete prve pomoči, prehranske izdelke z daljšim rokom trajanja (vsaj po leta), gasilsko reševalno opremo, osebno reševalno opremo, skratka to, kar v tem trenutku najbolj potrebujejo.

Oblek, čevljev, posteljnine, odej in spalnih vreč ne zbirajo. Na lokaciji bodo v času zbiranja pomoči prisotni prostovoljci Območnega združenja Rdečega križa Lenart. Kontaktni osebi za vprašanja in informacije:
– sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Lenart Klavdija Drašak, tel. 031 531 376, e- pošta: [email protected] in
Janez Kramberger, župan Občine Lenart, tel: 041 707 535, e-pošta: [email protected].

Brezplačna številka novega klicnega centra

Uprava RS za zaščito in reševanje bo poskrbela za prevoz zbrane humanitarne pomoči na zbirno mesto v Sloveniji. V dogovoru z Evropsko komisijo bo organizirala konvoje pomoči na lokacije, ki jih je s sosednjimi državami Ukrajine uskladila Evropska komisija.
»Usklajuje se tudi pomoč beguncem, ki bodo nastanjeni v Sloveniji, o čemer vas bomo pravočasno obvestili,« še pravi župan Kramberger, ki dodaja, da je za nastanitve in oskrbo beguncev v Sloveniji zadolžen Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.
Slednji je vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, na voljo strokovnjaki z različnih področij.

Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure, na brezplačni telefonski številki 080 41 41, za klice iz tujine +386 1478 7530. Telefonska številka Urada: 040 853 421. Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov [email protected]. Aktualne informacije in kontaktne številke so objavljene tudi na spletni strani gov.si v slovenskem, angleškem in ukrajinskem jeziku.