Podlago za knjigo je nekdanji odvetnik iskal v sodnih spisih, objavah v časopisih in pričevanjih ljudi, medtem ko je novinar poskrbel za literarni okvir.

Foto: Gabrijel Toplak

V prostorih mestne knjigarne Maribor v Ulici 10. oktobra so pripravili pogovor ob izidu kriminalnega romana z naslovom Sodni dnevi, ki sta ga napisala legendarni odvetnik Peter Čeferin in preiskovalni novinar Vasja Jager. Dogodek je bil del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Prireditev je povezoval Jaša Lorenčič.

Ljudem je obljubil popolno anonimnost

Čeferin je povedal, da je material za knjigo zbiral dve leti, podlaga pa so bili različni sodni spisi, objave v različnih časopisih v času dogajanja določenih primerov in pričevanja ljudi. »Tem ljudem sem obljubil popolno anonimnost, zato sem spremenil čas in kraje, zlasti pa imena in podobno,« je pojasnil Čeferin in dodal, da je na osnovi tega napisal zgodbo ter jo ponudil Cankarjevi založbi, kjer so izrazili navdušenje nad vsebino. Istočasno so želeli, pravi Čeferin, da knjigi dodamo literarno obliko kriminalnega romana. »Moja specialno doslej so bile kratke zgodbe, saj sem jih v 7. letih izdal okrog 400. Izdane so bile v petih knjigah,« je dejal. Kot specialista za kratke zgodbe ga je urednica založbe vprašala, ali pristane, da mu dodelijo soavtorja, ki bi knjigi dal literarno obliko kriminalnega romana. »S predlogom sem se strinjal. Dodelili so mi novinarja Vasjo Jagra, s katerim sva se odlično ujela in knjiga je nastala,« razlaga Čeferin, ki je bil 51 let odvetnik.

Knjiga za zaključek literarne kariere

V svoji praksi, tako Čeferin, je prišel do spoznanja, da so dogodki v resničnem življenju mnogo bolj šokantni od še tako pretresljive literature. »V primerih, ki so se me posebej dotaknili, sem se lotil pisanja kratkih zgodb. Za zaključek svoje literarne kariere pa sem se odločil, da napišem roman in Sodni dnevi so sedaj tukaj,« je poudaril Čeferin.

Svoj prvenec je spisal v 7 mesecih

Priložnosti oziroma povabila založbe se je razveselil tudi Jager, ki pravi, da glede na to, ker gre za njegov prvenec, tudi ni vedel, kaj  lahko pričakuje. »Upal sem samo, da se ne bom osramotil. Pričakoval sem vsaj solidno knjigo,« je razmišljal Jager, ki ga zelo veseli, kako so jo ljudje sprejeli. Pisal jo je 7 mesecev, kar je po njegovih besedah precej hitro. »Čeferin mi je dal predloge, v katere se sicer nisem poglabljal, ampak sem jih pisal kot čisto fikcijo. Nisem imel nikogar pred očmi. Odvetnik je prispeval  pravniški okvir, sam pa sem poskrbel za literarnega. V zgodbi sem dopolnil vrzeli in podobno,« je dejal Jager in dodal, da so vse osebe v knjigi niso resnične, denimo, izvedenci in liki iz sodnih dvoran so nekoliko spremenjeni, nekateri povsem izmišljeni.

Izpolnila je njena pričakovanja

Nad njuno knjigo je navdušena tudi Mariborčanka Dušanka Ropoša, ki se je udeležila predstavitve. »Že sem jo prebrala in lahko rečem, da je izpolnila moja pričakovanja. Tudi zato, ker se spomnim primera, o katerem piše,« je povedala in nadaljevala, da jo bo po določenem času ponovno prebrala ter jo priporočala tudi drugim, ki jih zanima kriminalna vsebina.

Sodna drama s političnim pridihom

Sicer pa je jedro zgodbe sodna drama s političnim pridihom, ki ima korenine v mračni preteklosti umorjenega premožnega Slovenca, in ki razburka mafijske naveze od Beograda do Münchna. V ospredju napetega dogajanja je kljubovalni odvetnik, ki se po ženini smrti zažene v primer, kot da v njem išče lastno odrešitev.