V Mariboru kot prvi v Sloveniji odprli info točko za preprečevanja nasilja nad starejšimi. Nasilje nad starejšimi je namreč žal velikokrat spregledano.

Danes, 16. decembra, je Alma Mater Europaea – ECM kot prva v Sloveniji odprla informativno točko za preprečevanje nasilja nad starejšimi osebami. Starejši, ki so psihično ali fizično zlorabljeni se bodo lahko odslej zatekli po pomoč na nacionalnega predstavnika mednarodnega združenja za preprečevanje nasilja nad starejšimi Inpea v Sloveniji, Boruta Ambrožiča.
Na Alma Mater sicer velik del izobraževanja namenijo starejšim. Študentom namreč nudijo univerzitetni študij na treh stopnjah v okviru Fakultete za socialno gerontologijo.
Nasilje nad starejšimi je žal velikokrat spregledano.

Cilji Info točke Inpea so povečati zavedanje javnosti o problematiki zlorabe in zanemarjanja starejših, med drugim tudi krepiti zagovorništvo v imenu zlorabljenih in zapostavljenih starejših. Projekt podpira tudi Mestna občina Maribor, Podžupan Zdravko Luketič je ob tem dejal: »Starost je lepo in dragoceno obdobje, ko naj bi uživali življenje.«.
Teža nedopustnega dejanja je veliko večja, če ga izvaja nekdo, ki ga zlorabljeni pozna in mu zaupa.
Da gre za javni zdravstven problem o kateremu nimamo jasne slike, je poudarila Olivera Stanojević dr.med.spec., predstojnica OE Maribor NIJZ: »Bolj ogroženi so socialno šibkejši, več nasilja je predvsem med dementnimi osebami in tistimi, ki imajo hude kronične bolezni ali so priklenjeni na posteljo.«. Po njenem mnenju je tovrstna točka zelo pomembna ne le za tiste, ki so prizadeti, temveč tudi za tiste, ki prihajajo v stik s starejšimi.
Potreba po pomoči vse večja
Tudi na Centru za socialno delo opažajo porast potrebe pomoči starejšim. »Starejši dlje časa preživijo v stiski, doma, za štirimi stenami in dolgo ne poiščejo pomoči. Ta točka je odločilen začetek in korak naprej in upam, da bo olajšala življenje starejšim Mariborčanom,« je povedala Marjana Bravc, direktorica CSD.