Postavljanje majskega drevesa je starodavni običaj, ki se je ohranil v mnogih slovenskih vaseh in mestih. Tradicionalno se majsko drevo, ki med drugim predstavlja tudi prihod pomladi in prebujanje narave, postavlja na predvečer prvega maja. V zadnjem času običajno to storijo že nekaj dni prej. Po starem izročilu so fantje in možje šli v gozd in posekali smrekovo drevo, nato pa so ga skupaj prinesli oziroma pripeljali v vas. Drevo so nato okrasili in ga postavili ročno. 

Mlaje se je že v zgodovini postavljalo ob pomembnih dogodkih in praznovanjih družbe ali osebnih dosežkih posameznikov.

Okoli 40 gasilcev je z žvaplami ročno postavilo 27-metrsko drevo 

Za ročno postavitev drevesa so se letos odločili gasilci v Prostovoljnem gasilskem društvu Sveta Ana. Najprej so se člani društva odpravili v gozd in ga podrli s tako imenovano cug žago, tako kot so to počeli v preteklosti. Preden je drevo padlo, so kajlo posekali s sekirami. Drevo so nato s trakotorjem in vozom pripeljali do središča Svete Ane, do gasilskega doma. "Smreko smo nato ročno olupali, naša gasilska mladina je vrh drevesa okrasila, nato pa smo začeli s postavitvijo," nam je povedal predsednik PGD Sveta Ana Gregor Lasecky. 

[[image_1_article_65698]]

Drevo so vpeli v posebno kovinsko stojalo, nato pa ga dvignili s tako imenovanimi žvaplami oziroma podpornimi palicami. Pri tem je sodelovalo okoli 40 gasilcev, ki so za dvigovanje uporabili šest parov žvapl. Pri dvigovanju ni bilo nobenih težav, je pa njihovo početje vzbudilo pozornost občanov. Ročni dvig mlaja, ki je letos visok 27 metrov in pol, si je ogledalo rekordnih 500 ljudi, kar je za majhno občino Sveta Ana zelo veliko. 

[[image_2_article_65698]]

Po končanem delu so anovski gasilci vse prisotne brezplačno pogostili s klobasami, ki so jih tradicionalno pripravili v vojaški kuhinji. 

[[image_3_article_65698]]

Jutri bodo poskrbeli za prvomajsko budnico 

Na jutrišnjo sredo, 1. maja, bodo gasilci PGD Sveta Ana poskrbeli za jutranjo budnico. Po dveh letih premora se bodo znova z gasilskim kombijem, na katerega bodo namestili zvočnike, ob šestih zjutraj zapeljali po vseh zaselkih občine in predvajali koračnice. 

[[image_4_article_65698]]

Z žvaplami in pikeci so mlaj postavljali tudi na Slemenu 

Že od nekdaj pa majsko drevo ročno postavljajo tudi ob gasilskem domu Prostovoljnega gasilskega društva Slemen v občini Selnica ob Dravi. Kot nam je povedal poveljnik Robi Hadner, so jim tudi letos na pomoč priskočili gasilski kolegi iz PGD Selnica ob Dravi, PGD Brezno Podvelka in prijateljsko društvo PGD Šentvid pri Grobelnem. "31-metrsko drevo smo dvignili z žvaplami in pikeci. Pri tem je sodelovalo okoli 50 gasilcev." Na koncu je sledilo prijetno druženje z zakusko. 

[[image_5_article_65698]]

Športno društvo Johanes klub Fala - Črešnjevec jutri, v sredo, 1. maja, od 15 ure dalje organizira tradicionalno kresovanje. Ob 17. uri bodo v Črešnjevcu ob Dravi postavili majsko drevo, ob 21. uri pa prižgali kres. Poskrbljeno bo za živo glasbo. 

[[image_6_article_65698]]