Po tem, ko so v celoti odstranili dotrajan objekt Zdravstvene postaje Tabor, so dela na novi, sodobni Zdravstveni postaji Magdalena, prišla h koncu. Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno v začetku leta 2022, z gradbenimi deli pa so pričeli oktobra istega leta. Danes je bila na Jezdarski ulici slavnostna otvoritev novega objekta, ki predstavlja veliko pridobitev za občane in občanke mesta. 

[[image_1_article_67339]]

[[image_2_article_67339]]

Novozgrajeni objekt je izveden v skladu z zmagovalno idejno rešitvijo arhitektov Styria arhitektura, ki je bila izbrana na arhitekturnem natečaju leta 2020. Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, Jernej završnik, je ob otvoritvi dejal, da "gre za izjemno lep objekt, tudi funkcionalen, zgrajen po najvišjih standardih in s tem je Maribor pokazal, kaj je sposoben narediti, ko se poveže. Na natečaju so zmagali mariborski arhitekti, izjemno lepo sprojektirali stavbo, zgradilo jo je slovensko podjetje in ta prostor je namenjen ljudem, našim uporabnikom, seveda pa tudi našim zaposlenim. S tem postavljamo lestvico na področju zdravstva glede objektov na res izjemno visoko raven." Ob tem je profesor Završnik izpostavil tudi poslanstvo, ki ga zasleduje: "Ključna naloga naše generacije je, da zagotovimo ustrezne pogoje za delo, tako prostorske in nenazadnje tudi finančne. In če smo že pri tem, tudi nekako politično stabilno okolje. Vse to je pomembno zato, da se lahko zdravstvo izvaja na ustrezen, našemu okolju primeren način."

V Zdravstveni postaji Magdalena se bodo izvajale storitve splošnega zdravstvenega varstva, otroškega zdravstvenega varstva, varstva žensk in laboratorija, ki sodijo pod okrilje osnovnega zdravstvenega varstva ter specialistične ambulante. V pritličju bo lekarna, v kleti bo prostora za 30 parkirnih mest. 

Vrednost celotnega projekta je približno 12,5 milijona evrov. Del investicije za garažo in splošne ambulante, ki jo financirajo občine, bo sofinanciralo ministrstvo za zdravje. Na otvoritvi prisotni mariborski župan Saša Arsenovič, je bil ob otvoritvi velike pridobitve za mesto vidno ganjen "...če se navežem na prvo pesem ki je govorila o metuljčkih (slavnostna otvoritev je bila pospremljena z vokalno in kitarsko spremljavo mariborskega Konzervatorija za glasbo in balet, op.a.), verjamem, da jih imate tudi vi danes kar nekaj, tudi če niste na sveže zaljubljeni. In res iskrena hvala zdravstvenemu domu, direktorju profesorju Završniku, gospodu Turčinu in vsem njihovim sodelavcem, da so znali artikulirati vsebino, gospodu Tomažu Kanclerju, podžupanu Gregorju Reichenbeirgu. Zmagalo je naše podjetje, bravo Styria. To ni kar tako. Vsak čas prinasa nove izzive, kar je bilo tukaj, sem želel, da se umakne iz tega prostora, tako kot si želim, da se v bližini zgradita še 2 univerzi".

Arsenovič: “Šov gre naprej na Teznu."

Mariborski župan je nato poudaril pomen sodelovanja: "Na ta objekt bomo še dolgo ponosni. Najbolj me veseli, da smo se tako povezali z lekarnami, s sosednjimi občinami, z našo službo za razvojne projekte in da smo uspeli kot prvi dobiti državna sredstva na primarnem zdravstvu”. Dodal je še, da bo " šov šel naprej na Teznu, z novo zdravstveno enoto, kjer bomo z gradnjo, upam da, začeli že leta 2025."

[[image_3_article_67339]]

[[image_4_article_67339]]

Za zdravstveno postajo Tezno bo potrebna neprimerljivo večja investicija, tako finančno kot organizacijsko, pa tudi kar se tiče zemljišča. S tem bi mariborska občina rada rešila še eno mestno packo. Saša Arsenovič: "Mi ta trenutek že projektiramo, danes bo mestni svet Mestne občine Maribor to točko tudi obravnaval  in upam, da tudi potrdil. To bi pomenilo zeleno luč, da s tem projektom nadaljujemo in praktično že konec leta bi naj bil izbran najbolj ugoden izvajalec. Konec leta oziroma v začetku prihodnjega leta, bi lahko začeli tudi že z izgradnjo."