Nalivi, kot je bil včerajšnji, se na podlagi statistk v teh koncih pojavijo zgolj na vsakih 250 let!

Nevihte z močnejšimi nalivi, ki so v petek zvečer in prvem delu noči nastajale na Koroškem, Štajerskem in v Pomurju, so povzročile precej težav. Meteorna voda je zalila kletne in bivalne prostore številnih stanovanjskih objektov, pa tudi prostore nekaterih podjetij in trgovin. V bližini Maribora je zaradi udara strele zagorel objekt, skupaj pa je nad območjem severovzhodne Slovenije in bližnje okolice udarilo več kot 60.000 strel!

“Najhuje je bilo na Ptujskem,” je danes za STA povedal predstavnik za stike z javnostjo na Upravi RS za zaščito in reševanje Marko Lovše. Po njegovih besedah so imeli na severovzhodu sicer gasilci vso noč veliko dela zlasti s črpanjem vode iz kletnih prostorov, prekrivati pa so morali tudi strehe in podrta drevesa. Več kot 50 gasilskih enot, ki so sodelovale v intervencijah, je pomagalo pri odstranjevanju posledic neurij na več kot 250 objektih, je dodal.

Zalite številne kleti, na tisoče udarov strel

V Ruperčah v bližini Maribora je v petek pozno popoldne zaradi udara strele zagorel stanovanjski objekt, so sporočili iz centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

V Zavrhu v občini Lenart se je nekaj po polnoči sprožil manjši plaz, ki je zasul polovico ceste. Gasilci so cesto očistili. V Ljutomeru pa je meteorna voda zalila trgovino.

Na ptujskem območju so gasilci od petka popoldne do danes zgodaj zjutraj izčrpali meteorno vodo iz več kot 200 objektov. Zaradi močnega neurja z obilnim dežjem, ki je v petek pozno popoldne zajelo območje mesta Ptuj, so gasilci napolnili s peskom 600 protipoplavnih vreč, ki so jih postavili na kritična mesta in razdelili tudi občanom.

Samodejna vremenska postaja na Ptuju (ARSO) je iz včerajšnjih nalivov v slabih 12 urah zbrala kar 144 mm dežja,  na Letališču Edvarda Rusjana pa 134 mm. Lokalno je v okolici Ptuja lahko padlo še bistveno več dežja, so zapisali na facebook strani Neurje.si Večina padavin je padla le v nekaj urah. Gre za količine padavin, ki v tako kratkem času padejo res zelo redko. Na podlagi statistik dolgoletnih meritev se takšni nalivi na teh območjih pojavijo enkrat na 250 let!