Mariborski župan Andrej Fištravec je včeraj na OŠ borcev za severno mejo odprl razstavo Maistrovo leto 2018. Otvoritev razstave je prvi dogodek obeleževanja 100. obletnice boja za severno mejo

Včeraj je župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec otvoril razstavo »Maistrovo leto 2018«, ki je nastala v organizaciji MO Maribor, OŠ borcev za severno mejo in Domovinskega društva Rudolfa Maistra. Razstava in pripadajoče predavanje, ki ga izvaja društvo, bosta v prihodnjih mesecih potovala po  vseh mariborskih osnovnih šolah.

Dogodki v čast generalu Maistru

Župan MO Maribor dr. Andrej Fištravec je ob tem dejal: »Maribor je vedno znova odločujoč gradnik slovenske nacionalne zgodovine, kar prevečkrat pozabimo, kljub temu da leži ob izjemno pomembni meji. Prav je, da stoto obletnico bojev za severno mejo dostojno obeležimo in veseli me, da bomo imeli v letošnjem letu raznovrstno paleto dogodkov in proslav v čast spoštovanemu generalu Maistru«.

Na ta dan je na Osnovni šoli borcev za severno mejo potekalo tudi prvo predavanje o življenju in delu generala Rudolfa Maistra, ki ga je izvedlo Domovinsko društvo Rudolfa Maistra, ki bo skozi leto obiskalo vseh 21 mariborskih osnovnih šol, s predavanjem pa se bo po osnovnih šolah selila tudi razstava.

Program do trajal vse do novembra

Včerajšnji dogodek je prvi v nizu vseh, ki se bodo letos odvijali v sodelovanju z  Domovinskim društvom generala Maistra, 72. brigado Slovenske vojske, Muzejem narodne osvoboditve, OŠ borcev za severno mejo, MO Maribor in nekaterimi javnimi zavodi s področja kulture. Prvi večji dogodek v Maistrovem letu bo 29. marca, ko bo potekala slavnostna akademija, hkrati pa bo znan tudi program vseh dogodkov, ki se bodo odvijali do novembra.